Evakuerte får komme hjem

Brannen slukket i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannen i propantanken under den raste blokken i Ålesund er slukket. Dermed vil deler av evakueringen bli opphevet fra klokka 16 i dag, fortalte politiet på en presseorientering i formiddag.

- Det vil fortsatt bli opprettholdt en sikkerhetssone, men den vil bli litt mindre enn den er nå. Vi jobber med å kartlegge nøyaktig hvor denne sonen vil gå, og må få komme tilbake til dette senere i dag, det blir en ny orientering klokka 13, sier politisjef Arne Karoliussen i Sunnmøre politidistrikt.

Jobber med kart over evakuerte

Det har brent helt siden onsdag da boligblokken ble rammet av fjellraset. Brannmannskapene boret seg i går gjennom muren for å komme inn til tanken, og boret hull i tanken for å få gassen til å brenne fortere.

Politiet mener imidlertid at det fortsatt er en viss fare for eksplosjon i den sammenraste boligblokken i Ålesund fordi det er noen gasslommer i garasjeområdet og kjelleren i blokken. 

Men noen av de evakuerte kan vil få flytte tilbake i ettermiddag.

- Det kommer ny informasjon klokken 13 om hvem av naboene som kan flytte hjem først. Vi jobber med å sette opp et kart over dette, sier politisjef Arne Karoliussen i Sunnmøre politidistrikt.

Kan ikke hente savnede ennå

FARLIG JOBB: Brannmannskapene har jobbet på spreng med å få kontroll over brannen i blokken. Nå er brannen i propantanken slukket. Foto: Scanpix
FARLIG JOBB: Brannmannskapene har jobbet på spreng med å få kontroll over brannen i blokken. Nå er brannen i propantanken slukket. Foto: Scanpix Vis mer

Brannsjef Geir Thorsen forteller at det fortsatt er målt gass i huset. Brannmannskapene regner med at det er mellom 100 og 200 liter gass igjen i gasstanken.

- Tanken er nesten helt tom. Men vi er helt avhengig av å få gjort noe med restvæsken. Det skal vi få hjelp av eksperter til å løse. Først når tanken er helt tømt, kan vi gå inn for å hente ut de savnede, sier Thorsen til NTB.

På ulykkesstedet jobber nå den byggtekniske gruppa sammen med geologer for å finne ut om det er mulig å få hentet ut de savnede.

- Vi regner med å ha en oversikt over deres arbeid i ettermiddag, sier stabssjef Jon Kåre Flo til Sunnmørsposten.

Karoliussen sier geologene er mer optimistiske i dag enn i går og at de senere i dag vil gi politiet en ny orientering. Basert på den vil brannvesenet få vite om de kan gå inn og jobbe på stedet.

VOLDSOMME KREFTER: De store fjellmassene knuste de nederste etasjene i boligblokken og flyttet den flere meter framover.