Evakuerte flyttet tilbake

I Flatanger kunne 32 personer flytte tilbake til sine hjem torsdag. I hele Nord-Trøndelag har vannstanden sunket, og flommen er på retur.Vannstanden sunket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I Flatanger, kommune som er hardest rammet av flommen, er det nå bare fire personer som er evakuert, sier operasjonsleder Stig Fredriksen ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Også i Grong har flere personer kunnet flytte hjem.

– Men fortsatt er det personer som er evakuert, opplyser Fredriksen.

Generelt har vannet sunket i de aller fleste vassdrag og elver. I Namsen og Verdalselva er vannstanden betydelig lavere, så flommen er på retur.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil vannføringen fortsette å synke utover fredag. I løpet av noen dager vil den nå sitt normale for årstiden. Men ennå er det ikke over i Nord-Trøndelag.

I Vassbotna ble det torsdag morgen vurdert å sende inn en veterinær med helikopter for å avlive mellom 70 og 80 kyr som sto til knærne i vann. Oversvømmelsene gjorde det umulig å evakuere dem.

– Ved hjelp av helikopter fikk vi inn ei pumpe og er nå i ferd med å pumpe ut vannet i fjøset. På det grunnlaget mente veterinæren at det ikke var behov for å avlive kyrne, forteller Fredriksen.

Stor fare for skred

I Grong er vannet også på retur, men stor fare for leirras truer fortsatt noen bolighus.

35 personer har blitt evakuert på grunn av leirras som har gått tett opp mot boliger. Både onsdag kveld og natt til torsdag gikk det flere leirras i området. Torsdag kunne imidlertid flere flytte hjem.

Ifølge NVE vil faren for slike skred være størst i tiden etter at vannstanden har gått tilbake til normalt nivå. Derfor kan ikke alle innbyggerne i Grong vende hjem med det første.

Hus som var i ferd med å bli tatt av vannmassene i Flatanger, er foreløpig berget. Men skadene her er likevel omfattende.

Savnet ikke funnet

I Sør-Trøndelag har imidlertid flommen etter all sannsynlighet krevd et liv. Den 20 år gamle Karol Ciecka, som forsvant i Arnevikelva i Åfjord da brua han kjørte over kollapset under ham tirsdag kveld, er fortsatt savnet. Politiet antar at mannen omkom og klokken 10 torsdag ble redningsaksjonen avsluttet uten resultat.

Søket etter Ciecka vil imidlertid fortsette, og politiet legger også opp til undervannsøk i det aktuelle området. Når sikten i sjøen blir bedre, kan dykkere og annet ustyr bli benyttet.

Flere veier ble åpnet torsdag, men Nordlandsbanen er fortsatt stengt og vil tidligst åpne for trafikk klokken åtte fredag morgen.(ANB)