Evakuerte kaia i Geiranger

Hele havneanlegget ble sperret av i Geiranger i ettermiddag og alle personer ble jaget ut inntil området ble kontrollert.

EVAKUERER: Kystverket har økt sikringstiltakene i alle norske havner. På kaiene i Geiranger er det iverksatt evakuering av folk. Utenfor ligger daglig flere cruisebåter. 

Arkivfoto: Mette Møller / Dagbladet
EVAKUERER: Kystverket har økt sikringstiltakene i alle norske havner. På kaiene i Geiranger er det iverksatt evakuering av folk. Utenfor ligger daglig flere cruisebåter. Arkivfoto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Havnesjef Rita Berstad Maraak i Geiranger sier til Dagbladet at det har vært tre cruiseskip på besøk i Geiranger på samme tid i ettermiddag.

- Stor forståelse
- I den forbindelse valgte vi å sperre av havneanlegget og evakuere de personene som var inne i terminalen og tenderbygget som tar imot småbåtene fra cruiseskipene. Vi hadde kontakt med politiet og gjennomførte dette i tråd med sikringsnivå 2 som ble iverksatt i dag. Publikum viste stor forståelse for det vi gjennomførte. Nå er aksjonen over og alle passasjerene til cruiseskipene blir fraktet tilbake til sine skip, sier Rita Berstad Maraak.

Dagbladet har snakket med en småbarnsmor som i dag var i ferieanlegget da de plutselig ble evakuert.

- Ganske ekkelt
- Ferjeleiet er stengt. De sa det var en terroraksjon, og vi får ikke slippe inn. Det var ganske ekkelt, sier hun.

Kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket sier at sikringsnivået for norske havner er økt fra nivå 1 til nivå 2.

- Dette ble gjort i ettermiddag ved 1500-tida som følge av den trusselvurderingen som er blitt kjent i dag. Det økte sikringsnivået gjelder alle norske havneanlegg som omfattes av den internasjonale ISPS-koden, sier Solveig Moe Frøland.

Strengere adgangskontroll
Dette betyr i praksis at alle omfattende havneanlegg umiddelbart må gjennomføre sikringstiltak som er skissert under nivå 2. Det betyr også at skip ved kai må forholde seg til det forhøyde sikringsnivået. Tiltakene varierer fra havn til havn, men typisk vil økt sikringsnivå innebære strengere adgangskontroll til havneanlegget, strengere kontroll av både last og personer som skal inn i anlegget. Det kan også bety økt overvåking på havneanlegget, og det får en konsekvens for skip som ligger ved eller skal inn til havneanlegget.

Dersom sikringsnivået heves i et havneanlegg, må sikringsnivået heves tilsvarende på skip som skal anløpe havneanlegget.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer