Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evakuerte OL-fakkelen med buss til hemmelig sted

Fullstendig kaos i San Francisco. Avslutningsseremonien avlyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i San Francisco? Send oss tips og bilder fra kaoset på SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no. Vi nås også på telefon 24 00 00 00.

(Dagbladet.no):  Det tok mindre enn et kvarter før skandalen var et faktum i San Francisco.

Klokka 22.40 norsk tid visste ingen utenfor den innvidde kretsen  hvor OL-fakkelen var blitt av, etter at fakkelbæringen plutselig ble avbrutt og sikkerhetsmannskaper og politi forsvant inn i et lagerbygg.

Like etter raste flere kjøretøy i en politieskortert konvoi bort fra området, uten at media eller de mange tusen tilskuerne langs den opprinnelige ruta fikk vite noe om hva som skjedde.

Mens et skuffet publikum sto slukørede igjen, startet katt- og mus leken med sabotasjevillige demonstanter, til tross for at fakkelstafetten har blitt planlagt i flere måneder.

Det begynte først å gå rykter om at  fakkelen skulle ombord i en båt, men samtidig meldte flere medier at fakkelen kunne ha blitt geleidet inn i en ventende buss.


Dukket opp
Så, klokka 23.05 norsk tid, ble det kjent at myndighetene hadde fraktet OL-ilden omtrent to kilometer innover i San Francisco og levert den til to fakkelbærere der,  borte fra demonstrantene og media, melder nyhetsbyrået AP.

Der startet stafetten igjen, med fakkelbærere på gateplan fullstendig omringet av politistyrker til fots, på sykler og på motorsykler. Opplegget som nå forsøkes gjennomført er dramatisk endret fra den opprinnelige planen, og ifølge CNN foregikk stafetten lenge i et helt annet område enn planlagt.

Ruta skal nå være kuttet ned fra 13 kilometer til rundt fem kilometer, men hvor den skal gå er holdt hemmelig selv for fakkelbærerne.

HER ER\'N!: Etter rundt tre kvarter dukket fakkelen plutselig opp igjen, etter å ha blitt jaktet på av publikum, tv-helikoptre og demonstranter.
HER ER\'N!: Etter rundt tre kvarter dukket fakkelen plutselig opp igjen, etter å ha blitt jaktet på av publikum, tv-helikoptre og demonstranter. Vis mer

Seremoni avlyst

Midt i kaoset sendte borgermesteren i Sna Francisco ut en pressemelding om at også avslutningsseremonien vil bli holdt på hemmelig sted.

«Vet dere hva - vi vet ikke hvor de er», sa en av den internasjonale nyhetskanalen CNNs ankerkvinner klokka 00.45 norsk tid, om det som ligger an til å bli den mest absurde delen av fakkelstafetten så langt.

Til slutt ble kom det fram at hele avslutningsseremonien var avlyst. OL-ilden forlot USA med fly etter kun en mindre og nesten hemmelig seremoni på en avstengt parkeringsplass utenfor flyplassen.

Ilden skal nå videre til Buenos Aires.

Sammenstøt
På tross av de nye sikkerhets- foranstaltningene klarte demonstranter med Tibet-flagg tidvis å bryte deler av sperringene, og det oppsto raskt  flere sammenstøt med politiet. Ingen personer skal være alvorlig skadet, men det er ukjent hvor mange som eventuelt er pågrepet.

Tilrop som «fritt Tibet!» gjennom megafoner gjallet mot fakkelbærerne flere steder langs ruta.

Evakuering med båt var en av politiets kjente kriseplaner om demonstranter skulle klare å sperre gatene, mens buss aldri var nevnt som en del av opplegget.  Årsaken til den ekstremt spesielle situasjonen er foreløpig ikke kjent.
Før fakkelen ble borte startet første etappe noenlunde som normalt, men først klokka 22.20 norsk tid, 20 minutter etter planen.

image: Evakuerte OL-fakkelen med buss til hemmelig sted

Forsinkelsen kan ha skyldtes at en buss som skal ha fraktet fakkelen til utgangspunktet ble stanset av illsinte demonstranter som la seg i veibanen og klatret opp på kjørtøyet like før seremonistart

Unntaktstilstand

Flere timer før OL-fakkelen skulle vises fram i gatene hadde tusenvis av demonstranter samlet seg ved den planlagte ruta for stafettseremonien i San Francisco.

Unntakstilstanden i områder av byen blir understreket av kolonner med opprørspoliti som marsjerer gjennom gatene og skal prøve å holde uforutsigbare aktivister adskilt fra fakkelbærerne.


Like før ble det kjent at ruta for stafetten er halvert for å begrense kaoset, og seinere ble det klart at den er ytterligere redusert.

Politifolk fikk ikke dra på ferie

Mens OL-sjefene bet negler i forkant, vurderte myndighetene fortløpende å endre ruta for fakkelbæringen - noe som altså skjedde på svært spesielt vis.

Alt av tilgjengelige politimannskaper, også de som skulle ha vært på ferie, er på plass i et forsøk på å unngå tilstander som i Paris på mandag og London dagen før.

Det oppsto allerede på formiddagen lokal tid  flere basketak mellom Tibet-tilhengere og Kina-vennlige demonstranter, mens en rekke andre grupperinger gjorde seg klare til å sabotere OL-fakkelens ferd.

Både folk som demonstrerer mot folkemordet i Darfur, motstandere av militærregimet i Burma, pro-Tibet-grupper, dyrevernaktivister, politisk anlagte nudister og altså også demonstranter som støtter Kina er på plass.

Småfly med bannere både for og mot kina og båter med pro-Tibet-budskap preger vestkystbyen, og politiet og de kinesiske sikkerhetsstyrkene som følger fakkelen var i helspenn før selve arrangementet startet.

Fakkelens 137 000 kilometer lange planlagte reise i 20 land skulle bli den lengste OL-fakkelstafetten noensinne. Men de gigantiske skandalene i London og Paris, som nå blir fulgt opp i San Francisco, kan sette en stopper for resten av ferden.

<B>SPETAKKEL:</B> Flere forskjellige Kina-kritiske grupperinger er på plass i byen.
<B>ARRESTERT:</B> De første arrestasjonene av pågående demonstranter skjedde allerede tre timer før fakkelstafetten startet.
<B>FOKUS PÅ TIBET OG BURMA:</B> Aktivister som er opprørt over Kinas opptreden i Tibet og koblingene til militærjuntaen i Burma marsjerte i dag over Golden Gate-brua.
<B>FULLT KAOS:</B> Her prøver demonstranter å stoppe en buss som skal ha fraktet OL-fakkelen før seremonien.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media