Evakuete område etter funn av sprengstoff i Kristiansund

Eksplosjon i går kveld. Tre menn er pågrepet.

FANT EKSPLOSIVER: Politiet i Kristiansund har evakuert et område etter funn av dynamitt. Foto: John Mikael Knutsen
FANT EKSPLOSIVER: Politiet i Kristiansund har evakuert et område etter funn av dynamitt. Foto: John Mikael KnutsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Kristiansund fikk i går kveld melding om en eksplosjon og har gjort funn av en større mengde dynamitt. Et område rundt Hagelin er nå evakuert og Atlanterhavstunnelen var stengt for en periode. Bombegruppa fra Oslo ankom stedet i morges for å bistå i søket etter mer sprengstoff med hund.

- Klokka 23.14 i går kveld ble det avsatt en sprengladning i dette området. En bil ble observert i full fart bort fra stedet. Tre menn er pågrepet. Ingen personer eller bygninger ble skadd, sier politimester Arnstein Nilssen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

- Vi har så langt funnet en god del dynamitt, men vi tror det er mer, legger han til.

Eksplosjonen og det påfølgende sprengstoffunnet settes i sammenheng med tyveri av et større parti dynamitt fra en bedrift i Surnadal i går.

- De som var evakuert har flyttet tilbake, og så fortsetter vi etterforskningen, sier politimesteren i Nordmøre og Romsdal, Arnstein Nilssen, til Dagbladet.

Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, sier til NRK at det er funnet 75 kilo dynamitt. Evakueringsradiusen er satt til 250 meter.

Kristiansund kommune har opprettet et senter for de evakuerte, og Nilssen sier de ser svært alvorlig på saken.

Nissen forteller at tre personer i 20-årene og begynnelsen av 30-årene er pågrepet, og at de er fra distriktet og er kjenninger av politiet. Mer vil han ikke si om dem, og heller ikke om hvor mye sprengstoff som er beslaglagt, fordi han ikke vil gi informasjon til eventuelle medsammensvorne.

- Vitner har sett en bil kjøre fra stedet i stor fart etter smellet, og om man kan tenke seg at de har med dette å gjøre og at det kan være flere innblandet, vil vi ikke gi eventuelle medsammensvorne opplysninger, sier han.

- Vi ser ikke bort fra at det kan være sprengstoff på avveie, sier han.

Nilssen sier at området er gjennomsøkt med bombehund. Atlanterhavsveien er nå gjenåpnet.

Motivet framstår som en gåte.

- Det er helt uforståelig. Det kunne gått skikkelig galt. Vi kan prise oss lykkelig over at det gikk bra, sier Arnstein Nilssen til Dagbladet.

Gunnar Stokke (84), en beboer i området, hørte smellen i går kveld og er blant dem som må evakuere.

- Jeg skjønte at det var noe i gjære. Det hørtes ut som dynamitt, sier han til Tidens Krav.

Ifølge Tidens Krav ble dynamitten stjålet fra Glærum kalksteinsgruve i Surnadal. Styreleder Truls Arne Sverdvik sier det ble oppbevart i en låst konteiner rundt én kilometer inn i fjellet.