Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evelin om masseovergrepene i Köln: - Jeg klarte ikke å komme meg unna eller forsvare meg

Kvinnene som ble utsatt for overgrep nyttårsaften sier de forsøkte å kontakte politiet, men at de ikke var å finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyske myndigheter og presse har satt i gang flere ulike granskninger etter at 90 kvinner ble utsatt for seksuelle overgrep fra en større gruppe menn nyttårsaften i millionbyen Köln.

Overgrepene skjedde i området rundt byens jernbanestasjon og Kölnerdomen, og flere av kvinnene har de siste dagene fortalt offentlig om hva de opplevde.

Se kvinnene fortelle om overgrepene øverst i saken.

- Politiet var ikke der I et intervju med den tyske TV-kanalen N-TV, som er distribuert av Reuters, sier en kvinne som bare omtales som Michelle at hun febrilsk forsøkte å forsvare seg.

- Jeg slo armen bakover, men endte med å nesten falle ned en trapp. Det var så mange der at jeg ikke klarte å komme meg unna eller forsvare meg, sier hun i TV-intervjuet, som du kan se øverst i denne saken.

Hun sier hun forsøkte å kontakte politiet da hun til slutt kom seg unna.

- Men de var ikke der, sier hun.

Women protest against sexism outside the cathedral in Cologne, Germany, 5 January 2016. After assaults on women outside Cologne main station at New Year, little is currently known about the perpetrators. PHOTO: OLIVER BERG/DPA
Women protest against sexism outside the cathedral in Cologne, Germany, 5 January 2016. After assaults on women outside Cologne main station at New Year, little is currently known about the perpetrators. PHOTO: OLIVER BERG/DPA Vis mer

Et annet kvinnelig offer, Busra, opplevde det slik:

- De oppførte seg som om de hadde makta, og at de kunne gjøre hva de ville med kvinnene som var der. De tok overalt. Det var helt forferdelig, sier hun i TV-intervjuet.

Politiet rapporterte ikke Episoden har etter hvert fått stor oppmerksomhet, og tysk politi har nå satt ned en egen etterforskningsruppe på 40 tjenestemenn for å finne de skyldige. Men politiet kritiseres også for at de ikke nevnte masseovergrepene i sine egne rapporter om nyttårsaften. Opprinnelig beskrev de kvelden som «stort sett fredelig», melder Sky News.

Alle ofrene beskriver at de der blitt antastet og angrepet av gjenger med unge menn av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse. I de fleste av tilfellene ble særlig unge kvinner omringet og antastet av grupper av menn. I tillegg til seksuell antasting har gjengene robbet ofrene for lommebøker, mobiler og verdisakelser.

Ett av de anmeldte tilfellene gjelder voldtekt av en ung kvinne.

Kritikk mot ordføreren Ordfører Henriette Reker har i kjølvannet av hendelsen rådet byens kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, om å holde seg i grupper og om å be forbipasserende gripe inne eller hjelpe som vitner hvis noe skulle skje. Uttalelsene er blitt møtt med sterke reaksjoner.

Den tyske TV-kanalen ZDF har for øvrig beklaget at de var seint ute med å rapportere om hendelsene, og at de ikke ble omtalt i kanalens nyhetsflaggskip «Heute» før tirsdag denne uka.

- Situasjonen framsto ikke som klar. Men det var en feil å ikke i det minste omtale det det i «Heute», skriver Elmar Thevessen, kanalens ansvarlig sjefredaktør, på «Heutes» Facebook-side.

Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve.  / AFP / Roberto Pfeil
Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve. / AFP / Roberto Pfeil Vis mer

Både politiet og innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen har understreket at gjengene ikke har noen tilknytning til de nye asylsøker-gruppene, og at det ser ut til at gjerningsmennene er «unge, enslige menn fra Nord-Afrika som har vært i drift i regionen». En anonym polititjenestemann tilbakeviser dette overfor Welt.de, og sier at et antall menn i området faktisk ble kontrollert, og at flesteparten av dem var asylsøkere fra Syria.*

Den tyske justisminister Heiko Mass har sagt at dette er en «ny type kriminalitet» i Tyskland som må slås hardt ned på. Tysk politi har sagt at de ikke har sett liknende gjengovergrep etter episodene som gikk verden rundt i tilknytning til opprøret på Tahir-plassen i Kairo.

* Opplysningene i den markerte setningen var ikke kjent for undertegnede ved da saken ble skrevet torsdag morgen, og saken ble oppdatert oppdatert med dette torsdag kveld.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media