Evelyn (86) får ikke fastlege

De siste fire månedene har Bekkelagshjemmet i Oslo hatt sju forskjellige leger. Sykehjemsledelsen mener det går på helsa løs for beboerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Evelyn Gulliksen (86) på Bekkelagshjemmets post 1 er mye syk. De siste månedene har hun hatt fire forskjellige leger, av fire ulike nasjonaliteter.

- Jeg savner en fast lege som kjenner meg, og som jeg kan ha tiltro til. Nå kommer det stadig nye som knapt har tid til å se på meg. Jeg blir aldri sjekket fra topp til tå lenger, sier Gulliksen.

Da vi ringte Bekkelagshjemmet mandag for å sjekke status for legedekningen, ble institusjonssjef Sigrid Wisløff fyr og flamme.

- Den er helt elendig. Situasjonen har vært håpløs i halvannet år, ifølge Wisløff.

Enorm frustrasjon

For Evelyn og de 51 andre beboerne på det privateide sykehjemmet i Oslo har siden fastlegeordningen trådte i kraft 1. juni i fjor, vært uten fastlege. Selv om de i teorien ble tildelt to leger, ble den ene sykmeldt og den andre sa opp.

Siden har sykehjemmet basert seg på vikar for vikarene og legevakt. Frustrasjonen blant pleierne er enorm.

- Én lege bestemmer noe. To uker seinere skal en annen følge opp pasienter han ikke kjenner. Når ikke engang journalen er ført skikkelig, hvordan skal beboerne og pårørende da sikres forsvarlig oppfølging, spør avdelingssykepleier Anne Borgersen Skaug.

- De fleste er veldig syke når de kommer på sykehjem. Likevel får de ikke det legetilsynet de har krav på, sier sykepleieren.

Privat legehjelp

Bekkelagshjemmet får i dag 3,5 timer legetilsyn per uke for sine 52 pasienter fra bydelen.

- Utilstrekkelig, bemerker Fylkeslegen i Oslo, som påla bydelen å skaffe minst ni legetimer allerede i februar.

Sigrid Wisløff må fortsatt ty til nødløsninger.

- Bydelen klarer ikke å gi oss fastlege. Samtidig nekter de meg å inngå langtidsavtale med den private «Legevisitten», fordi legedekningen er et offentlig ansvar. Jeg begriper ingenting. Skal vi drive sykehjem uten lege? spør Wisløff.

Sykehjemmet har nå en midlertidig avtale med «Legevisitten» for å bøte på krisa.