MIS-C

Even (10) rammet av alvorlig barnesyndrom

Even Wold Sandviken ante ikke at han hadde hatt covid-19-infeksjon da han ble hastet til sykehuset med den sjeldne seinreaksjonen.

SYK: 10 år gamle Even Wold Sandviken utviklet MIS-C etter covid-19-infeksjon. Totalt er det registrert 32 tilfeller av tilstanden i Norge. Foto: Privat
SYK: 10 år gamle Even Wold Sandviken utviklet MIS-C etter covid-19-infeksjon. Totalt er det registrert 32 tilfeller av tilstanden i Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

De første tilfellene av barnesyndromet MIS-C ble beskrevet våren 2020.

Multiorgan inflammatorisk syndrom er en svært sjelden, men alvorlig seinreaksjon på covid-19. Den forbindes med betennelse i flere organer som hud, slimhinner, hjerte, lunger, mage-tarmkanal, lever og nyrer.

Hittil er 32 barn diagnostisert med tilstanden i Norge.

Ett av dem er 10 år gamle Even Wold Sandviken.

Ble innlagt på sykehus

Det startet mandag for to uker siden, da Even kom hjem fra skolen. Han følte seg sliten og trøtt - ikke helt uvanlig etter en lang skoledag.

Mamma Mona Sandviken og pappa Bjarte Wold tenkte ikke mye over det.

Dagen etter hadde formen forverret seg. Even var slapp, hadde feber, hovne lymfeknuter, stiv nakke og begynnende utslett. De googlet seg fram til en hypotese om hjernehinnebetennelse - noe fastlegen utelukket etter en undersøkelse.

Legen kunne ikke konkludere, men mistenkte en virusinfeksjon, forteller Bjarte. De ble enige om å se an utviklingen, og ta kontakt om formen forverret seg.

- Og det ble verre. Da jeg kom hjem fra jobb neste dag hadde alt gått i feil retning, sier Bjarte.

Onsdag ettermiddag ble Even innlagt på Drammen sykehus. Han tilbrakte kvelden og natta på isolat sammen med Bjarte, mens legene jobbet med å finne ut hva som var galt.

- Det var litt skremmende å være på sykehuset og ikke vite hva det var, sier Even.

Visste ikke at Even var coronasmittet

Torsdag peilet legene seg inn på diagnosen MIS-C.

Tilstanden kan ifølge FHI oppstå to til seks uker etter coronavirusinfeksjon. Sykdomsbildet varierer fra moderate til alvorlige tilfeller med behov for intensivbehandling.

Hovedsymptomet er høy feber. I tillegg opplever pasienter ulike symptomer som magesmerter, oppkast, diaré, kraftig hodepine og slapphet, forklarer overlege ved Barne- og ungdomsavdelingen ved Drammen sykehus, Per Helge Måseide.

- Vi hadde ikke hørt om diagnosen før, og ble veldig overrasket over at Even hadde hatt corona. Han har ikke hatt symptomer og vært på skolen hver eneste dag sier Mona.

Ifølge Laagendalsposten, som først omtalte saken, fastslo legene at Even hadde vært coronasmittet i løpet av de siste seks ukene før han ble innlagt.

Det sammenfaller i tid med et smittetilfelle som ble påvist ved Evens skole i slutten av august. For å unngå karantene skulle hele trinnet testes. Evens hurtigtest var negativ, forteller foreldrene, i likhet med hurtigtestene han tok hos fastlegen og på sykehuset.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild form for corona. Video: Expressen Vis mer

- Legene sier at det ikke er noen tvil om at Even har hatt corona, og at dette er en seinvirkning, sier Bjarte.

Ifølge faren skyldes det både symptombildet, og at behandlingen hadde svært god effekt. Allerede dagen etter at behandlingen ble igangsatt, klarte Even igjen å bevege seg.

Tunga var fortsatt full av blemmer, forteller han, så han slet med å få i seg mat. En natt til, og 10-åringen var tilbake på beina.

- Da hadde han parkert rullestolen, sier Mona.

Ei uke etter at han ble utskrevet, kjenner Even seg i god form, selv om han blir raskt sliten. Han tar fortsatt noen medisiner og skal følges opp en stund framover. Han har også fått beskjed om å holde seg unna fysisk aktivitet i tre måneder.

- Det blir dødskjedelig, sier Even, som liker å sykle og leke med venner.

UTE AV SYKEHUSET: Even er nå på bedringens vei, men må holde seg i ro i noen måneder framover. Foto: Privat
UTE AV SYKEHUSET: Even er nå på bedringens vei, men må holde seg i ro i noen måneder framover. Foto: Privat Vis mer

God prognose ved behandling

Covid-19 er generelt lite farlig for barn og unge, som oftest får svært milde eller ingen symptomer. Kun 0,4 prosent av mindreårige som har fått påvist virusinfeksjonen har vært innlagt på sykehus.

Hvor mange smittede som utvikler MIS-C er høyst usikkert. Anslag fra USA viser én per 3200 coronasmittede. Anslag fra land der det har vært mer utbredt testing av viruset eller antistoffer blant barn gir et mer fullstendig bilde, forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i FHI, fordi man også oppdager milde eller asymptomatiske infeksjoner.

- Derfor kan det dreie seg om at tilstanden oppstår hos mellom ett av 3000 eller ett av 50 000 barn, altså stor usikkerhet, men uansett en sjelden tilstand, skriver Greve-Isdahl i en e-post.

Drammen sykehus har behandlet flere av de 32 pasientene som har hatt MIS-C i Norge, bekrefter overlege Per Helge Måseide. Han har også utvekslet erfaringer med kolleger fra andre sykehus, og uttaler seg på bakgrunn av det samlede erfaringsgrunnlaget.

- Symptomene kan likne på andre tilstander, både svært sjeldne, men også mer vanlige som influensa, så å skille tilstanden fra andre ting er ikke nødvendigvis så lett, sier han.

Til tross for at den er sjelden, opplever Måseide at barneleger er oppmerksomme på tilstanden. Han har vært opptatt av å informere også andre deler av helsevesenet i regionen, for å sikre pasienter rask diagnose og riktig behandling - uavhengig av hvilken del av helsevesenet de er i kontakt med.

MIS-C-pasienter behandles i henhold til erfaringsbaserte internasjonale retningslinjer, forteller overlegen.

- Det ser ut til å ha god effekt, sier han.

- Ser ut til å snu raskt

Tilbakemeldinger til FHI viser betydelige variasjoner av alvorlighetsgrad blant dem som får påvist tilstanden.

- Vi har observert alt fra mild sykdom til pasienter med behov for intensiv- og respiratorbehandling, sier Måseide.

Felles for dem er at sykdommen ser ut til å ha kort varighet.

- Det ser ut til å snu nokså raskt - begge veier. Det tar gjerne noen dager før sykdommen utvikler seg, og det kan ta dager før de er friske nok til å sendes hjem, sier Måseide, som legger til at samtlige av pasientene følges opp etter at de skrives ut fra sykehus.

- Foreløpig tyder oppfølgingsstudier på at prognosen etter gjennomgått MIS-C er god også på sikt, selv om det bare er mindre studier å støtte seg på så langt, sier Margrethe Greve-Isdahl i FHI.

Ifølge FHI-overlegen er det ikke funnet risikofaktorer for utvikling av MIS-C, eller at forekomsten står i forhold til antall smittede i barnebefolkningen.

- Det virker å ramme ganske tilfeldig - uavhengig av andre sykdommer og i hvilken grad man har vært syk ved covid-19-infeksjon. Det er fortsatt mye vi ikke vet, sier Måseide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer