Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eventryrbryllupet over

Willem-Alexander og Maxima har reist på hemmelig bryllupsreise, Haakon og Mette-Marit er på vei hjem til Norge, og Märtha Louise og Ari blir i Nederland for å besøke prinsessens gamle venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble de siste rester av sperringer fjernet, og renovasjonsvesenet kunne slippe til i gatene der tonnevis av oransje søppel lå igjen etter den store folkefesten lørdag.

Kong Harald og dronning Sonja reiste hjem med fly like etter bryllupslunsjen lørdag ettermiddag, mens kronprinsparet dro et par timer senere. Märtha Louise og Ari Behn blir i Nederland til mandag for å besøke prinsessens ryttervenner fra den tiden hun bodde i landet.

Ekstrautgave

Nederland har ingen søndagsaviser, men i en ekstrautgave av avisen Het Parool stråler landets nygifte kronprinspar Maxima og Willem-Alexander fra forsiden søndag. Avisen viser bryllupet minutt fra minutt over 30 sider. På nest siste side takker Amsterdams borgermester Job Cohen, som også foretok den borgerlige vielsen av paret, alle som medvirket til at bryllupsdagen ble en suksess og for den enestående oppslutningen.

Folkegaven til brudeparet, det humanitære Oranien-fondet, var kommet opp i nær 4 millioner euro - 32 millioner kroner - søndag I alle TV-kanalene ble vielsen og det kongelige kysset på slottsbalkongen vist om igjen og om igjen gjennom hele helgen.

Folkefest og jubel

For jubelen ville ingen enda ta da brudeparet lørdag ettermiddag kysset hverandre på balkongen foran tusenvis av entusiastiske nederlendere på Damplassen ved Slottet i Amsterdam.

Like før hadde de nygifte kjørt i gullkaret forspent med seks hester gjennom sentrum av byen i praktfullt vårvær.

Til tross for enkelte demonstrasjoner mot brudd på menneskerettighetene i brudens hjemland Argentina, og mot monarkiet generelt, er det ingen tvil om det er et populært par som nå skal føre de kongelige tradisjonene videre i Nederland.

Klassisk stil

Brudeparet ble viet to ganger lørdag, både borgerlig og kirkelig.

Brudens kjole var et syn i elfenbensfarget mikado-silke med et fem meter langt slep og et like langt blondeslør over. Sløret var festet i et praktfullt diadem med fem store stjerner prydet med briljanter. Kjolen var i klassisk prinsessefasong og signert den italienske moteskaperen Valentino. Brudebuketten besto av hvite roser, gardenia og liljekonvaller.

Kronprinsesse Maxima er katolikk, men fikk dispensasjon fra den katolske kirken til å gifte seg borgerlig med etterfølgende protestantisk velsignelse. En argentinsk katolsk prest assisterte ved den protestantiske seremonien.

Eneste skår i gleden var at brudens foreldre ikke var ønsket i bryllupet. Hennes far var som kjent medlem av Argentinas junta-regjering på slutten av 70-tallet.

Etter vielsen har bruden den offisielle tittelen: Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Maxima av Nederland, Prinsesse av Oranien-Nassau, fru Van Amsberg. Hun har siden forlovelsen i mars i fjor, blitt utrolig populær i sitt nye hjemland. I løpet av kort tid har hun lært seg flytende nederlandsk, og på sin 30-årsdag 17. mai i fjor ble hun nederlandsk statsborger.

Hatteparade

For en generasjon siden var hatten prikken over i'en ved en dames antrekk. I dag må det et hesteveddeløp eller kongelig bryllup til for at Jørgen hattemaker skal få noe å gjøre.

Det hadde han tydelig hatt foran kronprinsbryllupet i Amsterdam, der det var den rene hatteparaden da kongelige og andre kvinner stilte på den røde løperen inn til kirken.

Store hatter og små hatter, hatter med blomster og hatter med fjær. Prinsesse Märtha Louise hadde valgt begge deler på sin høye, omfangsrike Dickens-inspirerte kreasjon i olivengrønt og mørk lilla med lyseblå silkeroser og røde og himmelblå fjær. Om vår kommende brud har mistet sin tittel som kongelig høyhet, har hun langt fra mistet sansen for det oppsiktsvekkende.

Kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt et langt enklere antrekk, det samme blå og hvite som hun hadde på Slottsbalkongen 17. mai i fjor. Dronning Sonja gjorde virkelig ære på sitt vertskap med drakt og hatt i oransje.

Ari Behn hadde fått ny sjakett med stripete bukser til sitt første kongelige bryllup i utlandet. Kong Harald og kronprins Haakon var i Hærens gallauniform.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!