Eventyr uten slutt

Navn: Sjur Svaboe Alder: 56 Yrke: Etablerer og bonde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På Jæren gror det meste bedre enn andre steder. Også misunnelsen. Jante kunne godt vært Sandnes. Det vet Sjur Svaboe. Siden 1973 har han bygd opp et tjuetall bedrifter og trukket seg ut av like mange. Millioner er kommet og millioner er gått og noen millioner er blitt igjen i lommene hans.
  • - Når du stikker deg ut, slik jeg har gjort; når du bygger opp og fusjonerer og fisjonerer og blir omtalt i pressen, da er det ikke til å unngå at en del kaller meg en drittsekk. Det oppveies av at minst like mange synes om det jeg har gjort og gjør - og gir uttrykk for det, sier han til Dagboka.
  • I mai i fjor solgte Svaboe seg ut av Computer Advances Group (CAG). Salget innbrakte ham 32 millioner kroner. Før siste årsskifte etablerte han, sammen med forskere fra Universitetet i Bergen, firmaet Polyphenols AS. Forretningsideen er en teknologi som gjør det mulig å konsentrere de ulike fargestoffene som fins i naturen. Kiloprisen for dette produktet, som blant annet brukes til behandling av kreft og hjerte-karsykdommer, er anslått til ti millioner kroner. (www.polyphenols.com)
  • Tilbake til 1973: Sammen med et par venner startet han Scaninvest, seinere også kjent som Scanvest og Scanvest Ring. Etter ti år hadde firmaet 2000 ansatte og en omsetning på over 100 millioner. Da innså Svaboe at han ikke var rett mann på rett plass, fordi han ikke kunne delegere og måtte gjøre alt selv. Han fortsatte som styreleder, utvidet virksomheten til bioteknologi, akvakultur med forskningssenter på Hanabryggene i hjembyen.
  • - Og så kom børskrisen og Svaboe gikk solid på trynet?

- Det er hva mange tror. Det var turbulens og oppsplitting og rettssaker. Men faktum er at børsverdien av det som var Scanvest i dag er oppe i godt over en milliard.

  • Selv sitter mannen som en gang ville bli matematiker, seinere jagerflyger - som satt på Sola som flygeleder før han ved et tilfelle leste en annonse om ledig jobb som databehandler i Veritas før han gikk til IBM - som bonde på Soma og tilbringer halve arbeidsdagen med 65 oppstallede hester. 15- 20 er hans egne og nå er han i full gang med å utvikle et helt nytt komposteringsanlegg som kan gjøre penger, nytte og glede av all hestemøkka.
  • - Penger har gitt meg muligheten til å realisere drømmer og skaffet meg uavhengighet og handlefrihet. Men ikke all verdens gull kan oppveie god helse, sier mannen, som fortsatt er kronisk nysgjerrig og så naiv at han tror man kan få til alt, bare man vil.