Eventyrbryllup i rosa og blågrønt

Bryllupsmiddagen til Märtha og Ari Behn skal holdes i et telt i Stiftsgårdens hage. De får ikke feste inne i salene - av frykt for at lysekroner skal begynne å svinge, og verdifulle gjenstander «rase sammen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottet regner med cirka 250 gjester til bryllupsmiddagen, som skal holdes i et telt i Stiftsgårdens hage. Der skal også bryllupsdansen gå. Stiftsgårdens saler er ikke egnet til dans, av frykt for at lysekroner skal begynne å svinge, og verdifulle gjenstander «rase sammen».

Blågrønn alianse

Prinsesse Märtha Louise og hennes brudgom Ari Behn vil pynte Trondheim med rosa og blågrønne bannere, brudeparets monogram, hjerter med bilder av paret - og det trønderske utsagn «Vi glær oss!».

Designprogram kalles dette, og det ble presentert for et stort pressekorps i Stiftsgården i Trondheim i dag. Der skal også bryllupet feires den 24. mai, etter vielsen i Nidarosdomen.

I denne omgang fikk pressen vite at Märthaliljer skal være brudeparets bryllupsblomst, og at blomsterdekorasjonene for øvrig helst skal bestå av liljekonvall, marikåpe, brudeslør, margeritter, gress, roser og bjørkeløv.

Men brudebuketten er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Det eneste Slottets informasjonssjef Wenche Rasch vil si om den, er at den skal lages i Trondheim.

Seriss og mintfarge er de faglige betegnelsene på henholdsvis den lyse rosa og de lyse blågrønne fargen som skal pynte opp Trondheim i mai.

Verdig og ren

Märthaliljen beskrives som «hvit, verdig og ren». Prinsessens farmor, kronprinsesse Märtha, hadde den som brudeblomst da hun giftet seg med daværende kronprins Olav i 1929. Dermed er tradisjonen ivaretatt.

Wenche Rasch opplyste at dette er noe av ideen bak designprogrammet, sammen med «tiden vi lever i», og kongefamiliens og brudeparets ønsker.

Hun forklarte også hvorfor det er viktig med et designprogram for «denne typen store hendelser». Det skal markere at det hele er «gjennomtenkt». Og siden de fleste opplever begivenheten via TV, er formidlingen en viktig del av et slikt bryllup.

Lisensprodukter

Designprogrammet er utviklet av kommunikasjonshuset ScanPartner AS, som gir denne forklaringen:

- Formålet er å bidra til at feiringen får en helhetlig utforming. Ved å gjenta de samme elementer i ulike sammenhenger søker man å skape en overordnet visuell profil med samordning av form, farger og materialer.

Brudeparets monogram er utviklet av grafiker Øyvind Rauset, mens Finn S. Olderøien i ScanPartner har utarbeidet grunnelementene i designprogrammet. Ideen til blomsterdekor er utarbeidet av Slottsgartneriet i samarbeid med Kreativ Flora.

Et tilbud

ScanPartner har også fått ansvaret for å utvikle et program av lisensprodukter. Målet med disse produktene er å skape «et netto overskudd som kan gis til et godt formål i Trondheimsregionen».

Wenche Rasch hadde dette svaret til en erfaren reporter som opplyste at han hadde vært i 12 kongelige bryllup, som etterlyste spontaniteten, og ytret seg litt kritisk til et så regissert opplegg:

- Dette er ment som et tilbud. Ellers må kreativiteten florere.

Inviterer «unge kongelige»

Kong Carl Gustaf av Sverige og dronning Margrethe av Danmark er de eneste utenlandske monarker som blir invitert til bryllupet i Trondheim den 24. mai mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Brigader Bjørn Ruud, leder for kongens adjutantstab og prosjektleder for bryllupet, opplyser til NTB at det skal sendes invitasjoner til alle Europas kongehus. Men med unntak av Sverige og Danmark går invitasjonene til «unge kongelige».

Finlands president og Islands president blir ikke invitert i dette bryllupet, i motsetning til fjorårets kongelige bryllup, da kronprins Haakon giftet seg. Den avgjørende forskjellen er i denne sammenheng at Haakon er tronarving, forklarer Ruud.

Gjestelisten

På pressekonferansen i Stiftsgården onsdag opplyste Bjørn Ruud at det i disse dager skrives invitasjoner «i store mengder». Mesteparten skal sendes ut i neste uke. Hvem som får invitasjoner vil han foreløpig ikke fortelle.

Men gjestelisten skal legges ut på Slottets internettside etter hvert som de inviterte bekrefter at de vil delta i bryllupsfeiringen.

Bortkastet møye

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har mottatt 4.000-5.000 søknader fra personer som neppe kan vente seg invitasjon fra Slottet, men som gjerne vil være til stede i Nidarosdomen. Mange skal få plass, men de fleste vil bli skuffet.

- Det er helt eventyrlig hvordan trønderne har stilt opp for dette bryllupet, sa Bjørn Ruud.

Samtidig opplyste han at det nå er for sent å sende søknad. Det vil være «bortkastet møye», sa han. Det samme gjelder også for kor, musikkorps og mange andre som gjerne vil bidra med kunstneriske innslag og underholdning til bryllupsfeiringen.

- Vi har plukket ut de vi skal bruke, sa Bjørn Ruud.

<P>PYNTER: Prinsesse Märtha Louise og hennes brudgom Ari Behn vil pynte Trondheim med rosa og blågrønne bannere, brudeparets monogram, hjerter med bilder av paret - og det trønderske utsagn 'Vi glær oss!'.