Eventyret er slutt

Eventyreren, superkjendisen og Oscar-vinneren er borte. Thor Heyerdahl har lagt ut på sin siste reise. Han døde rett etter klokka 19 i kveld i sitt hjem nær byen Alassio på den italienske rivieraen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor Heyerdahl sovnet stille inn i sitt hjem i dag nær byen Alassio på den italienske rivieraen, 87 år gammel. Han ble operert for kreft i fjor, og var beredt på å dø.

Alternativ

'Thor Heyerdahl er sannsynligvis en av de internasjonalt mest kjente nordmenn gjennom alle tider.' Første setning av Norsk biografisk leksikons omtale levner liten tvil om hvor Thor Heyerdahl hører hjemme i historiebøkene.

Ung og idealistisk sjekket han opp en ung blond jente og ba henne vende tilbake til naturen med ham. Ekspedisjonen til Polynesia med kona Liv ble starten på et eventyrlig liv, motstand og heltestatus.

- Hvorfor måtte du ha med deg en kvinne på denne turen, spurte Dagbladet Heyerdahl for fire år siden.

- For det første kunne jeg ikke tenke meg et liv i sølibat. Og så visste jeg ikke om jeg ville finne en kvinne der nede etter min smak, hehe, jeg kjente jo ikke forholdene. Min mor var lykksalig over at jeg tok med meg en skikkelig norsk kvinne, forklarte den daværende 84-åringen.

Da det unge paret kom til Marquesas-øyene i 1937 strevde de fortsatt med å bli kvitt kannibalismen.

- Det var som å bli skutt til månen, fortalte Heyerdahl.

Allerede etter den første ekspedisjonen fikk Thor en mistanke om at noe var galt. Med det herskende verdensbildet, og den rådende oppfatning om hvordan folkegrupper spredte seg i oldtiden. Han bestemte seg etterhvert for å gjøre noe med det.

Kjendis

Den hasardiøse Kon-Tiki-ferden på en spinkel balsaflåte fra Peru til Polynesia i 1947 sørget for Heyerdahls gjennombrudd. I løpet av kort tid ble han intet mindre enn en norsk internasjonal kjendis. Boka om ekspedisjonen ble oversatt til 70 språk og solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer. Dessuten sørget han for Norges hittil eneste Oscar for dokumentarfilmen om Kon-Tiki-ferden. Slikt gjør man ikke ustraffet.

Lettfattelig

I dag står Heyerdahls teorier ikke særlig sterkt i forskningsmiljøene. Det har de aldri gjort. Bøkene hans er ikke pensum på universiteter og og metodene hans er mildt sagt omstridt. Han anklages for å ha funnet nøyaktig det han lette etter

Så er det heller ikke forskeren Heyerdahl som er verdensberømt. Det er eventyreren som først og fremst fenger. Hans forskerkolleger kunne tjent mye på å lære litt av hans evne til å nå fram til et stort og bredt publikum.

Karismatikeren og kvinnebedåreren hadde en enorm gjennomslagskraft i forhold til mange av sine internasjonale kolleger.

Dramatisk

Mens mange av Heyerdahls kolleger nøyde seg med skrivebordsstudier ville Larvik-gutten ut og se selv.

101 døgn og 8000 kilometer ble tilbragt på en flåte ingen med sunn fornuft ville brukt som badebrygge. Haier ble sløyet på dekk, voldsomme stormer tilbakelagt og til slutt beviset for at han kunne ha rett: Hvis skandinaviske forskere kunne komme levende fra en slik ekspedisjon, så kunne oldtidsmenneskene det også. Eventyreren var redd på hver eneste eksdpedisjon.

Men det var på fastlandet at Thor Heyerdahl opplevde ett av sine vanskeligste øyeblikk.

I 1968 hadde han reist inn mot innlandssjøene i Sentral-Afrika på jakt etter en som kunne bygge Tigris for ham. Han hadde lagt seg til å sove ved Tsjad-sjøen da han våknet av en dansende afrikaner med sverd. Han stakk det mot Heyerdahls bryst.

- Jeg var livende redd. Men jeg hadde såpass med livserfaring at jeg tydde til krefter inni meg, slike som vitenskapen ikke kan forklare. Intuisjonen sa at jeg skulle begynne å danse sammen med ham, late som om han var min beste venn. Det gjorde jeg, danset og danset, sammen med hele stammen. Jeg skjønte etterhvert at det var en utholdenhetskonkurranse, fortalte eventyreren.

Han vant til slutt konkurransen, og premien var 'en svær negermadam'.

- Det øyeblikket, var et av de aller vanskeligste i mitt liv.

Linker til Thor Heyerdahl:

Dagbladets forfattersider

Kon-Tiki-museets hjemmesider

Oversikt over Heyerdahls ekspedisjoner på engelsk.

Thor Heyerdahls miljøpris

Green Cross sider om Thor Heyerdahl

Kort fortalt

Thor Heyerdahls liv var et eventyr. Dette er oppsummeringen:

* 1937-1938 Den første ekspedisjonen til Polynesia

* 1939-1940 Bodde med kystindianere i Canada

* 1947 Kon-Tiki-ekspedisjonen

* 1952 Galapagos-ekspedisjonen

* 1955-1956 Påskeøy-ekspedisjonen

* 1969 RA I-ekspedisjonen

* 1970 RA II-ekspedisjonen

* 1979 Tigris-ekspedisjonen

* 1982-1983 Utgravinger på Maldivene

* 1988-1994 Utgravninger i Tucume i Peru

* 1991 Arkeologisk prosjekt i Guimar Tenerife.

Kilder: Green Cross International og Norsk biografisk leksikon.

Sivbåten RA II legger ut på ny ferd i 1970 etter en mislykket ekspedisjon med Ra I. Etnograf Thor Heyerdahl ledet ekspedisjonen. Båten ble bygget etter gammel egyptisk modell laget av papyrus. Turen går fra Marokko til Amerika og er vellykket denne gangen.
Sivbåten RA I seiler ut på ferden i 1969. Etnograf Thor Heyerdahl er leder for ekspedisjonen. Båten ble bygget etter gammelegyptisk modell laget av papyrus. Turen går fra Marokko til Amerika, men etter et seilas på 5000 km måtte mannskapet forlate båten øst for Barbados.
Sivbåten RA I holder på å gå under på havet. Etnograf Thor Heyerdahl er leder for ekspedisjonen. Båten ble bygget etter gammelegyptisk modell laget av papyrus. Turen går fra Marokko til Amerika, men etter et seilas på 5000 km måtte mannskapet forlate båten øst for Barbados.
RA I legger ut på ferden i 1969. Etnograf Thor Heyerdahl er leder for ekspedisjonen. Båten ble bygget etter gammelegyptisk modell laget av papyrus. Turen går fra Marokko til Amerika, men etter et seilas på 5000 km måtte mannskapet forlate båten øst for Barbados. Her ser vi Thor Heyerdahl leser i bok ombord i sivbåten.
1947: Kon-Tiki-ekspedisjonen. Balsaflåten Kon-Tiki på vei over Stillehavet fra Peru. Flåten nådde Polynesia etter 101 dagers seilas.
Oslo 1955: Thor Heyerdahl og hans familie på kaien ved skipet "M/S Chr. Bjelland" av Stavanger som ligger i Oslo før avgangen til Stillehavet- Påskeøya. Hele familien Heyerdahl blir med på denne ekspedisjonen. På bildet (f.v.) fru Yvonne, Thor j.r. 17 år som dekksgutt, Thor Heyerdahl og datteren Anette 2 år.
Polynesia: Thor Heyerdahl på Påskeøya. Bak Heyerdahl ser vi de karakteristiske statuene som kun finnes på den øya.
Thor Heyerdahl på stranden i Guimar på Tenerife.
Azov, Russland: Stort nordisk og russisk arkeologiprosjekt. Thor Heyerdahl i området som Snorre pekte på som Odins hjemstavn; det som ligger øst for elva man i oldtiden kalte Tanakvis.
Etnograf Thor Heyerdahl legger ut på en ny ekspedisjon i 1977 med sivbåten Tigris som er bygd i Irak. Herfra gikk seilasen ut Persiabukta via Karachi til Djibouti, hvor båten ble brent 3. april 1978 i protest mot krigstilstandene i Afrika. Sivbåten ble bygd av berdi-siv fra sumpene i Sør-Irak.
Kon-Tiki-ekspedisjonen: Balsaflåten Kon-Tiki nådde Polynesia etter 101 dagers seilas over Stillehavet fra Peru.
Balsaflåten Kon-Tiki ankommer Oslo. Her ser vi flåten blir heist i land. Flåten nådde Polynesia etter 101 dagers seilas.