Eventyret fortsetter ute?

Norske oljeselskap kan drive forretning nær sagt hvor som helst. Selskapene tar nemlig med seg sin «høye etiske standard fra Norge» og «påvirker i riktig retning».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statoil har pløyd inn store mengder penger i et av verdens mest korrupte land – Aserbajdsjan. I Erling Borgens nye dokumentarfilm som ble vist på TV2 mandag 29. oktober, uttaler en av selskapets ansatte at det er fullt mulig å drive i henhold til høye etiske verdier også i Aserbajdsjan. Selskapet «samarbeider med myndighetene» i de landene det opererer for «å påvirke utviklingen i positiv retning» (Statoil, Bærekraftrapport 2006). Ifølge et oppslag i Dagbladet 18. august i år, registrerer imidlertid oljegiganten «at utviklingen går noe senere enn vi kunne håpe» i akkurat Aserbajdsjan.

I 1995 vakte det sterke reaksjoner da Shell unnlot å protestere da det nigerianske militærregimet henrettet aktivister som hadde protestert mot oljeselskapets virksomhet i landet. Også Statoil var skyteskive ettersom selskapet forholdt seg taust. Stortingsrepresentant Erik Solheim gikk på talerstolen og uttalte at det ikke kunne «være tvil om at Statoil fullstendig sviktet sitt moralske ansvar i Nigeria. Statoil brukte ikke den kontakten som var der på noen konstruktiv måte – tvert imot, de fraskrev seg ethvert ansvar. […] Derfor vil jeg spørre utenriksministeren om han er fornøyd med den måten Statoil opererte på, om det ikke er grunn til nå på nytt å vurdere om norske firmaer bør operere i et så tvilsomt område. Vi snakker om verdens mest korrupte land, en korrupsjon hinsides hva som er vanlig selv i Afrika. [...] Mitt spørsmål er: Har ikke Statoil misbrukt sin sjanse, og bør ikke myndighetene pålegge dem å trekke seg ut?» (29. november, 1995).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer