Eventyret over

Ti år etter at Erik Tønseth (52) inntok konsernsjef-stolen er Kværner-eventyret over for hans del. Mens eierne har tapt enorme beløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av ASTRID SVALASTOG, NTB

Da Tønseth og Kværner nylig la fram sitt halvårsregnskap for 1998, var overskuddet redusert fra 840 millioner i 1997 til 266 millioner før skatt. Aksjekursen raste samtidig ned fra 381 kroner tidligere i år til 70 kroner.

Kværner har doblet sin størrelse, men fortjenesten har uteblitt.

Trafalgar House

Kjøpet av Trafalgar House i 1996 for 8,9 milliarder kroner skulle markere starten på Kværners offensive stasing i Asia. Men i Asia har det som kjent gått alt annet enn oppover. 12,5 milliarder skylder konsernet sine kreditorer, en gjeld Tønseth hadde tatt mål av seg til å være kvitt innen utgangen av år 2000.

Oppkjøpet av Trafalgar ble betegnet som et rent sololøp.

- Han har lagt hodet på blokken. Lykkes han ikke, er det vanskelig å reise seg igjen, ble det skrevet i forbindelse med oppkjøpet

Tross stupende børs og en sterkt skrumpende aksjeformue, har Tønseth sikret seg godt. Med en inntekt i fjor på 20,5 millioner kroner og en fallskjermavtale på rundt 20 millioner, står nok Tønseth dette over, til tross for en aksjeformue som har skrumpet på rundt 50 millioner det siste året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer