Eventyret over

Ti år etter at Erik Tønseth (52) inntok konsernsjef-stolen er Kværner-eventyret over for hans del. Mens eierne har tapt enorme beløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av ASTRID SVALASTOG, NTB

Da Tønseth og Kværner nylig la fram sitt halvårsregnskap for 1998, var overskuddet redusert fra 840 millioner i 1997 til 266 millioner før skatt. Aksjekursen raste samtidig ned fra 381 kroner tidligere i år til 70 kroner.

Kværner har doblet sin størrelse, men fortjenesten har uteblitt.

Trafalgar House

Kjøpet av Trafalgar House i 1996 for 8,9 milliarder kroner skulle markere starten på Kværners offensive stasing i Asia. Men i Asia har det som kjent gått alt annet enn oppover. 12,5 milliarder skylder konsernet sine kreditorer, en gjeld Tønseth hadde tatt mål av seg til å være kvitt innen utgangen av år 2000.

Oppkjøpet av Trafalgar ble betegnet som et rent sololøp.

- Han har lagt hodet på blokken. Lykkes han ikke, er det vanskelig å reise seg igjen, ble det skrevet i forbindelse med oppkjøpet

Tross stupende børs og en sterkt skrumpende aksjeformue, har Tønseth sikret seg godt. Med en inntekt i fjor på 20,5 millioner kroner og en fallskjermavtale på rundt 20 millioner, står nok Tønseth dette over, til tross for en aksjeformue som har skrumpet på rundt 50 millioner det siste året.

Jus-utdannet

Den jusutdannede Tønseth, engang dommerfullmektig, hadde 17 år bak seg i Norsk Hydro før han overtok som konsernsjef i Kværner i 1989.

Han er sagnomsust for sin appetitt på andre selskaper. Siden han overtok har Kværners lønningsliste vokst fra 10 000 til 24 000 personer. Etter Trafalgar House-kjøpet var antallet ansatte oppe i 60 000.

Også under Tønseths tid i Norsk Hydro este bedriften ut, særlig landbruk- og industrikjemigruppen. Siden ble det reduksjoner også her.

Tønseth er født i Drøbak. Faren, sorenskriveren og høyesterettsdommeren Per Tønseth, ledet granskningskommisjonen etter Kings Bay-ulykken på Svalbard.

Den avtroppende Kværner-sjefen har i enkelte kretser hatt ord på seg for til tider å være arrogant og klønete. Lynende intellignet, men lite sosial, er en annen gjennomgående karakteristikk av Tønseth.