RIKEST I VERDEN: Amazon-sjef Jeff Bezos er rikest i verden. FOTO: Amy Harris/Invision/AP
RIKEST I VERDEN: Amazon-sjef Jeff Bezos er rikest i verden. FOTO: Amy Harris/Invision/APVis mer

Amazon-sjef med en formue på over 100 milliarder dollar:

Eventyret startet i en kjeller for 22 år siden. Nå er Jeff (53) verdens rikeste

Og det er mulig du har bidratt til den enorme formuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amazon-sjef Jeff Bezos er verdens rikeste og nylig ble han også den første i verden på 18 år med en formue på mer enn 100 milliarder dollar, skriver avisa Independent.

Sist dette skjedde var i 1999 da Microsoft-grunnlegger Bill Gates' formue nådde et tolvsifret beløp.

Oppsiktsvekkende Black Friday

Torsdag økte Bezos' formue med 2,4 milliarder dollar etter at Amazons aksje steg med 2,6 prosent på børsen. Grunnen til dette var optimisme før Black Friday, skriver nettstedet Bloomberg Technology.

Amazon er verdens største nettbutikk, og er kjent for å ha gjort netthandel til en av de mest lønnsomme markedene i verden.

Under selve Black Friday dominerte selskapet markedet fullstendig, og omtrent halvparten av all netthandel denne dagen gikk via Amazon. Business Insider kaller fredagens omsetning for oppsiktsvekkende og skriver at selskapet kan ha tjent mer enn én milliard dollar på fredagens 24 timer.

I en kjeller

Jeff Bezos startet selskapet med en idé om å selge saker over nett. Han startet Amazon fra et lite kontor i en kjeller, og i dag, 22 år seinere omfatter vareutvalget alt fra klær til kontorutstyr, nytt og brukt.

Han er utdannet fra Princeton University og jobbet i et risikofond i New York, hvor han sluttet for å grunnlegge Amazon som 30 åring. Med dette revolusjonerte han handel over internett. I SNL står det at selskapet ble selve symbolet på «dot.com-selskaper» og har vært en foregangsbedrift i utnyttelsen av interaktiv Internett-teknologi.

Business Insider skriver at Bezos ikke har var alene om å grunnlegge Amazon. Hans kone, forfatter MacKinzey Bezos, har vært med på hele reisen. De har fire barn sammen.

- Jeg har fått se min manns eventyr. Hva er vel bedre enn det? har hun tidligere uttalt til CBS.

«ÅRETS NAVN»: I 1999 ble Bezos kåret til «Årets navn» av Time Magazine. Foto: AP Photo/TIME
«ÅRETS NAVN»: I 1999 ble Bezos kåret til «Årets navn» av Time Magazine. Foto: AP Photo/TIME Vis mer

Allerede i 1999 ble Bezos kåret til årets navn av Time Magazine. Bezos er nå verden rikeste mann og bare i år har formuen hans steget med 33 milliarder dollar.

Ubemannet butikk

Amazon har utviklet seg enormt siden 1995. I 2013 ble det kjent at de planla å levere pakker med droner, og i desember i fjor publiserte selskapet en video hvor de gjorde akkurat dette.

Begivenheten fant sted den 7. desember og representerer starten på en testperiode av løsningen i byen Cambridge i England. Dronen som leverte pakken opererte helt autonomt og brukte ifølge videoen 13 minutter på leveringen, skriver tek.no.

I 2014 lanserte de en abonnementsløsning for bøker, bedre kjent som Kindle. Ideen var å gi brukerne tilgang til bøker etter samme modell som Netflix og Spotify.

Og det stopper ikke der. I 2016 startet selskapet en ubemannet dagligvarebutikk- Ved hjelp av kunstig intelligens kan kundene gå inn, plukke varene sine selv og gå. Butikken heter Amazon Go og ligger i Amazons hjemby Seattle i USA, skriver Aftenposten.

Bezos og Bill Gates kjemper stadig om tittelen som verdens rikeste. I oktober i år passerte Bezos Gates for andre gang etter at Amazon-aksjene steg kraftig.

Nedover på lista er navn som investor Warren Buffet, spanjolen Amancio Ortega og Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

Bezos har altså en formue på mer enn 100 milliarder dollar. Med dagens kurs er dette i underkant av 900 milliarder kroner. Til sammenlikning har Norges rikeste, John Fredriksen en formue på 98 milliarder kroner. Norges statsbudsjett for 2018 er på totalt 1325 milliarder kroner.

Vil skape 100 000 nye jobber

Bezos har så langt ikke donert bort noe av formuen, men i juni i år skrev han på Twitter at han ønsket å finne noen å gi penger til. Posten fikk nesten 50 000 kommentarer med forslag til hvem som bør få pengene, skriver Independent.

Ifølge avisa har Bezos enda ikke avslørt om han har donert noen penger enda.

Tidligere i år fikk Bezos oppmerksomhet da han annonserte at han planlegger 100 000 nye jobber i USA.

Innen midten av 2018 er planen at antall heltidsansatte skal ha vokst fra 180 000 til 280 000 het det i en pressemelding sendt ut fra selskapet i desember i fjor.

Amazon følger dermed i fotsporene til andre selskaper som har varslet nye arbeidsplasser i USA etter at Donald Trump vant presidentvalget. Trump lovte at han skulle skape mange nye arbeidsplasser i USA, skriver NTB.