Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eventyret ute

Sorry Moria, vi mente det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husker noen den røde fare? Sosialistene som skulle ruinere økonomien, skatte oss i hjel og la Gerd-Liv Valla styre landet? Skremselspropaganda, sa Jens Stoltenberg om angrepene fra høyresida i valgkampen. Det hadde han selvfølgelig rett i. Men venstresida var ikke snauere i sine karakteristikker av motstanderne: Ei bombe under velferdsstaten! De vil rasere sykelønnsordningen! Brutalisere arbeidslivet! Det er alarm!Men det var ikke Hallo-i-uken, det var alvor. Velgerne lot seg overbevise om at de sto ved et dramatisk veiskille. Bort med Jern-Erna, kalkulator-Foss og skoleflinke-Kristin, inn med...? Ja, hva var det egentlig de rødgrønne velgerne trodde de skulle få? Ikke før hadde de sovet ut valgrusen før trygdeslaskene ble bedt om å pelle seg opp om morgenen. Det er en ny sheriff i byen. Her kommer Flertall-Hanssen.Og her begynte det virkelige eventyret:

Ingen hadde sett ham før. Han liknet litt på Pølse-Hanssen, den gamle trivelige landbruksministeren som likte grill i brød og feminister, hvis de var pene. Muligens var det hans slemme fetter som hadde sneket seg til en stol ved kongens bord i forvirringen som oppsto da SV skjønte at det ikke var plass til hele stortingsgruppa, og at noen måtte vente utenfor på plenen.Men hvor ble det av Jens og Kristin og Åslaug? SV-lederen forsvant inn i et svart hvelv, hvor hun ble holdt fanget av en finansmullah og hans fundamentalistiske revisorer. Innimellom viste kidnapperne henne fram på TV og lot henne lese høyt fra handlingsregelen, samtidig som hun forsikret at hun ble behandlet bra og var der av egen fri vilje. En dag klarte hun likevel å rømme og løp sporenstreks til nærmeste frukt- og grønnsakdisk for å fortelle verden at hun ikke lenger ville spise israelske appelsiner, noe hun seinere beklaget på det dypeste og lovet aldri å snakke høyt om igjen.

Åslaug Haga fikk 5,7 milliarder kroner i hånden og strøk på dør. Siden har ingen sett henne, men noen sa de hørte latteren hennes da WTO-forhandlingene kollapset på forsommeren. Verre var det at statsministeren forsvant. Flere påsto at LO-leder Gerd-Liv Valla leiet ham i bånd rundt Sognsvann, men det viste seg å være en puddel ved navn Jens. Det er trolig noe av forklaringen på hvorfor kommunikasjonen dem imellom har vært til å misforstå.Den aldri hvilende Flertall-Hanssen, stakkars, måtte jobbe for tre og vel så det. Når situasjonen krevde dialog og fingerspitzgefühl fikk han hjelp av utenriksministeren, og når den ikke krevde det av oljeministeren, for eksempel ved ansettelse av ny styreleder i Statoil, men ellers rakk Flertall-Hanssen over det meste. Enkelte velgere mente riktignok at han umulig kunne ha rukket å lese Soria Moria-erklæringen før han satte i gang. Skulle ikke de rødgrønne føre en human asylpolitikk og følge FNs råd, og var det ikke sånn at de faktisk gikk til valg på at sykelønnsordningen skulle fredes? Nei, det var en misforståelse. Ho, ho, de som trodde det, trodde vel på den røde fare, og.

Vi holder på å utforme en ny rødgrønn politikk, sa Flertall-Hanssen til Aftenposten tidligere i uka etter at regjeringen hadde brutt med partene i arbeidslivet og fått LO og NHO til å falle hverandre hulkende om halsen, et mesterstykke ingen har klart siden krigen. De må gjerne holde på med dette noen uker, men så er tida inne til å forholde seg til at endringene kommer. Vi har flertall, sa Flertall-Hanssen.Aha, sa velgerne som hadde gitt Flertall-Hanssen flertallet. Sånn å forstå. Den gamle politikken de rødgrønne gikk til valg på og som vi stemte på, er byttet ut med en ny. Regjeringen har foreløpig ikke varslet stortingsgruppene om hva det innebærer, siden man er redd for at de skal lekke til pressen. De rødgrønne stortingsrepresentantene får heller lese om den nye politikken etter at regjeringen har lekket den til pressen.

Puddelen til Valla har slitt seg, og Valla er overbevist om at det er finansmullahen og hans fundamentalistiske revisorer som står bak. Dette lukter Finansdepartementet lang vei, sa hun. Og forbipasserende i Akersgata har ganske riktig hørt noen klynk inne fra nummer 40, men de kan også ha kommet fra Kristin Halvorsen, idet hun blir tvunget til å spise i seg alt hun noen gang har sagt.Eller det kan ha vært lyden av Jens Stoltenberg som satte ned foten og skjøt seg i den. En som liknet på statsministeren, sa onsdag at uansett hvor mye bråk det blir, kommer han aldri til å ombestemme seg. I hvert fall ikke før landet ender i storstreik, og regjeringen blir nedstemt i Stortinget. Da skal han spørre Flertall-Hanssen hva de skal gjøre.

Imens sitter Odd Roger Enoksen muse musestille og satser på at nye gasskraftverk skal føre til et varmere klima innen neste stortingsvalg.Side 3 Marie Simonsen [email protected]