Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Eventyrlystne amatører

Den sørafrikanske leiesoldatlegenden Eeben Barlow mener Tjostolv Moland og Joshua French er eventyrlystne amatører i en bransje de ikke har forutsetninger for å lykkes i.

PÅ OPPDRAG: Eeben Barlow (i midten) sammen med general Joao de Matos i den angolske regjeringshæren og sin egen underordnede, Nick van der der Berg. Han hadde ansvaret for Barlows leiesoldater i Angola. Bildet er tatt i 1995.
Foto: Stefaans Brummer / PictureNET Africa
PÅ OPPDRAG: Eeben Barlow (i midten) sammen med general Joao de Matos i den angolske regjeringshæren og sin egen underordnede, Nick van der der Berg. Han hadde ansvaret for Barlows leiesoldater i Angola. Bildet er tatt i 1995. Foto: Stefaans Brummer / PictureNET Africa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Først kommanderte han apartheidstatens mest fryktede elitesoldater. Så etablerte han den private hæren Excecutive Outcomes (EO). De gjorde møkkajobber i både Angola, og i Sierra Leone.

I et sjeldent intervju med Dagbladet forteller den myteomspunne leiesoldatveteranen om sine synspunkter på Joshua French, Tjostolv Moland og deres selskap SIG Uganda. Han er ikke imponert.

- Verken jeg eller de jeg snakker med har hørt om SIG før dette. Jeg kjenner hele bransjen, og snakker med folk over hele Afrika. Hadde SIG vært dyktige, ville alle i bransjen hørt om dem. Og med tanke på at Tjostolv Moland bare var 23 år da han kom til Afrika, vil ingen seriøse i denne bransjen se på ham som en sikkerhetsekspert.

Barlow mener man trenger tung erfaring fra væpnede styrker i et konfliktområde for å kvalifisere seg til bransjen.

Moland var befal i forsvaret fra 2000 til 2002. Siden har han hatt korte engasjementer i garden og i Telemarkbataljonen. French var innom det britiske fallskjermregimentet før han i 2007 møtte Moland i Telemarkbataljonens leir på Rena.

Ingen av dem har vært på utenlandsoppdrag med Forsvaret.

Kontanter
- Jeg har hørt om mange utlendinger som kommer til Afrika, reiser gjennom et land og utgir seg for å ha jobbet der. Begynner vi å snakke om disse landene blir de alltid avslørt. Afrika oversvømmes av lokale og utenlandske amatører som utgir seg for å være eksperter. De forleder myndigheter og selskaper og setter profitt foran profesjonalitet. Mer enn noe annet er det slike folk som har gitt sikkerhetsbransjen et dårlig rykte, sier han.

På begynnelsen av 90-tallet tok Barlows selskap på seg oppdrag for mineralgiganter som AngloAmerican og DeBeers, som driver med henholdsvis gull og diamanter.

Executive Outcomes første store paramilitære operasjon var i Angola i 1993, da selskapet ble hyret inn av den angolske regjeringen for å slå tilbake geriljagruppen UNITAs angrep på oljeinstallasjoner og diamantgruver.

Seinere opererte selskapet i flere afrikanske konfliktområder. Best dokumentert er deres engasjement i borgerkrigene i Sierra Leone og i Liberia.

Barlow hevder å bare ha mottatt betaling i kontanter, men flere medier har rapportert at selskapet ble tildelt konsesjoner på råvareutbytting og diamanter i betaling for oppdrag i de borgerkrigsherjede landene Han tror nordmennene kan ha klienter, men ingen klienter Barlow mener det er verdt å jobbe for.

Myndighetsoppdrag
- Med tanke på hvor uprofesjonelle de er, har de størst sjanse til å bli engasjert av veldig uproffe selskaper. Jeg tviler på at myndigheter vil hyre dem, for de vil fort avsløre seg som uerfarne. Selv skaffet Eeben Barlow seg militær erfaring i apartheidregimets elitestyrke 32 Battalion, som opererte på grensa mot Angola.

Barlow jobbet også i den sørafrikanske e-tjenesten og i den topphemmelige drapsskvadronen CCB.

De opererte i det skjulte, ofte iført sivile klær, og sto, ifølge nyhetsbyrået AP, bak både flere målrettede attentater og grove overgrep mot sivile - deriblant introduksjon av kolerabakterien i drikkevannet i en namibisk flyktningleir i 1989.

På dette tidspunktet var Barlow ansvarlig for CCBs operasjoner i Europa og Midtøsten.

Amatører

Barlow sier sikkerhetsbransjen i Uganda, der nordmennene prøvde å etablere seg, nå er dominert av amerikanske selskaper.

- Amerikanske selskaper som DynCorp og Armor Group er veldig aktive i Uganda. Jeg vil si at amerikanerne er så dominerende der at de skviser ut alle andre. I tillegg til å drive sikkerhetsselskap har Moland og French forklart at de også ville starte i den såkalte eventbransjen. De ville arrangere krigsleker for rike og eventyrlystne turister i Uganda.

Barlow er overrasket over kombinasjonen av sikkerhetsselskap og turarrangør.

-  Dette er uvanlig. Jeg vil si det viser at de er amatører som prøver å leve ut fantasiene sine i en veldig farlig verden.

Nordmennene har også jobbet som piratvakter på skip utenfor kysten av Somalia. Sjørøverne har gitt sikkerhetsbransjen nye oppdrag.

- Mange har kastet seg på denne bølgen. Det er viktig at piratene blir stoppet, men nå er det mange amatører der ute som bare er til fare for dem selv og klientene deres.

Moland og French har fått referert Barlows synspunkter, men ønsker ikke å kommentere dem.

KONGO-FANGENE: Både Tjostolv Moland og Joshua French har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.
Foto: Torgeir Krokfjord
KONGO-FANGENE: Både Tjostolv Moland og Joshua French har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
PIONER: Eeben Barlow startet den paramilitære gruppen Excecutive Outcomes etter en lang karriere i Sør-Afrikas spesialstyrker.
PIONER: Eeben Barlow startet den paramilitære gruppen Excecutive Outcomes etter en lang karriere i Sør-Afrikas spesialstyrker. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling