Evie var Obamas transseksuelle barnepike

Etter at telegrambyrået AP fant henne, har slum-kvinnen fra Jakarta - som ble født som mann - blitt en lokal kjendis.

TØFT LIV Etter at Obamas mor forlot Indonesia i 1970, levde Evie som transeksuell og livnærte seg som prostituert. Nå bor hun i slummen i det østlige Jakarta. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIX
TØFT LIV Etter at Obamas mor forlot Indonesia i 1970, levde Evie som transeksuell og livnærte seg som prostituert. Nå bor hun i slummen i det østlige Jakarta. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har blitt en slags talskvinne for de indonesiske transseksuelle, etter kjendisstatusen hun har fått som Obamas barnepike.

Var flink kokk - Når folk nå kaller meg avskum, så kan  jeg bare si: Men jeg var barnepiken til USAs president, sier Evie til AP.
Barack Obama bodde flere år i Jakarta på slutten av 1960-åra. Hans mor giftet seg med indoneseren Lolo Satoro.
Det var i 1969 Obamas mor, Ann Durham, oppdaget Evies kokke-egenskaper, etter et selskap i Jakartas øvre middelklasse. Snart var Evie ansatt i Sotoro-familien som kokk. Og ikke lenge etterpå var hun også familiens barnepike, det var hun som fulgte åtte år gamle Barrack Obama - som da gikk under navnet Barry Sotoro - til og fra skolen. Om  USAs 44. president sier Evie idag.
- Han var så ung. Og jeg lot ham aldri se meg i kvinneklær. Men han så meg prøve morens leppestift av og til. Da pleide han å le seg skakk, sier Evie til AP.
Men naboer der Obama bodde, i en tjenerbolig i et av Jakartas fineste strøk, husker de så henne forlate huset der Obama bodde kledd i kvinneklær.

Ble prostituert Tre år etter at Obamas mor, Ann Dunham, forlot Indonesia - i 1970 -  jobbet Evie som prostituert
- Jeg prøvde å få jobb som hushjelp, men ingen ville ansette meg. Jeg trengte penger til å kjøpe mat, for å få et sted å bo, forklarer Evie.
Evie levde som transseksuell til 1985, da en venn og en annen transseksuell ble funnet død i en kanal. De transseksuelle ble jaget av general Suhartos politi - som ofte mishandlet dem. Og en av «jentene» - Susie - hoppet ned i en kanal fylt av søppel for å slippe unna. Da det var rolig, og Evie og de andre dro for å finne henne, var dette synet de møtte.
- Vi søkte hele natta. Til slutt fant vi henne. Det var fryktelig. Kroppen blåst opp, ansiktet slått inn, sier Evie. Da kastet hun kvinneklærne. Det å være åpent transseksuell var for farlig, mente hun.
Det hvite hus har ikke svart på henvendelser fra Evie etter at hun ble en slags transseksuell kjendis i Indonesia.

Skjønte det var presidenten Evie har i mange år bodd i slummen i det østlige Jakarta. Hun skjønte at Obama var den lille gutten hun var barnepike for da hun tilfeldigvis så ham på TV da Obama var blitt USAs president. Men folk bare lo av henne da hun sa at hun en gang hadde kjent USAs president. Men i nabolaget der Obama bodde, husker man ennå Evie.
- Mange naboer husker ennå Turdi, som er et annet nav Evie har brukt, sier naboen Rudi Yara, til AP.
- Hun var veldig populær her på denne tida. Hun var alltid et snilt menneske og var alltid tålmodig da hun passet på den unge Barry, sier Yara.
Da Barack Obama for første gang siden barndommen kom tilbake til Indonesia, i november 2010, møtte Dagbladet den amerikanske presidentens lærer, Efendi. Han fortalte til Dagbladet at Barack Obama fikk koran-undervisning i Jakarta for mer enn 40 år siden. Det var den indonesiske stefaren som skrev Obama inn på skolen. Og siden stefaren var muslim ble «Barry» automatisk skrevet inn på skolen som muslim.
Men da Obamas mor oppdaget dette dro hun strakt til skolen, og fikk ham inn i en klasse med kristen religionsundervisning, fortalte Obamas klasseforstander i flere år, Efendi, til Dagbladet.

KJENDIS: Etter at amerikanske medier skrev om 66 år gamle Evie, er hun blitt kjendis i nabolaget. TV-team kommer stadig på besøk, fjerne slektninger tar kontakt og hun har til og med fått lovende jobbtilbud. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIX
KJENDIS: Etter at amerikanske medier skrev om 66 år gamle Evie, er hun blitt kjendis i nabolaget. TV-team kommer stadig på besøk, fjerne slektninger tar kontakt og hun har til og med fått lovende jobbtilbud. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIX Vis mer
BARNEPIKE: Evie viser fram et bilde av seg selv fra den tida hun var barnepike. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIX
BARNEPIKE: Evie viser fram et bilde av seg selv fra den tida hun var barnepike. Foto: DITA ALANGKARA/AP/SCANPIX Vis mer