Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evig ressurs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hjemfallsretten for kraftverk i privat eie ble i sin tid innført for å sikre at vannkraftressurser i Norge forble under offentlig, nasjonal kontroll. Nå mener overvåkingsorganet ESA at den også må gjelde kommunalt eide kraftverk. Utvalget som har utredet hvordan norske lover skal tilpasses ESAs krav, foreslår at 2/3 av de kommunale kraftverkene skal tilbakeføres vederlagsfritt til staten etter 75 år.
  • Dette har utløst kraftige reaksjoner fra kommuner og rikspolitikere. Noen kaller det et statlig ran. Andre frykter at det vil presse kommuner til å selge kraftverk til utenlandske interesser. En slik utvikling må hindres. Det viktigste må være at vi sikrer nasjonal kontroll over våre kraftressurser. Det var en av forutsetningene for industrialiseringen og nasjonsbyggingen i forrige århundre. Og kommunene bør etter fallerte aksjeeventyr ha lært at salg av kraftverk gir kortsiktige gevinster i forhold til evig fornybare ressurser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media