Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Evitas reise etter døden

LONDON (Dagbladet): «Evita» med Madonna i hovedrollen som Eva Peron er årets mest omtalte film. Nå foreligger romanen «Santa Evita», som forteller historien om fattigjenta Eva Duarte fra der filmen slutter: ved hennes død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte forfatteren Tomas Eloy Martinez, som var i London denne uka for å fortelle om romanen. «Santa Evita» er oversatt til norsk og utgitt på Aschehoug.

Eva Peron - Evita - ble den drivende kraft bak president Juan Peron. Hun ble elsket av millioner etter at hun ga bort 25 000 hus og tre millioner gaver som sykler, klær, møbler og leker til de fattige.

- Hun var utrolig ambisiøs på vegne av seg og mannen, men hun var også intolerant og fanatisk. Hun var en skuespiller som brukte sine evner til å forføre millioner. Hun var hatet av kirken, de militære og overklassen, men elsket av de fattige, sier Martinez.

Hennes innflytelse fortsatte etter at hun døde av kreft, 33 år gammel. Der filmen slutter, fortsetter romanen.

En forbannelse

Gjennom hele romanen går det som en rød tråd: Det er en forbannelse knyttet til liket. De som forsøkte å skjule det balsamerte liket, døde ofte under mystiske omstendigheter. I romanen blir det laget tre kopier av liket: i voks, vinyl og fiberglass.

- Hvorfor har du skrevet en roman og ikke en dokumentarbok?

- Jeg er romanforfatter, og i Latin-Amerika avsløres ofte sannheten i form av romaner, da kan man heller ikke så lett stilles for retten. Den offisielle versjonen av historiske hendelser er gjerne løgn. Hensikten er å fortelle hvordan det argentinske samfunnet var på 1950-tallet.

- Jeg var ung gutt da Evita døde, men husker godt hysteriet.

Argentinas død

- Hva synes du om filmen?

- Filmen er verd å se, men den forteller verken hvordan samfunnet eller Eva Peron og Juan Peron var.

- Hvorfor er argentinerne så opptatt av de døde og av å opphøye dem til helgener?

- Argentina var et mektig land, kanskje er det de mange militærkuppene som har ødelagt det. Før andre verdenskrig hadde landet flere telefoner enn Frankrike og flere biler enn Japan. Det var et av verdens rikeste land. Da Evita døde, følte folket at det var Argentina som døde.

Balsameringen av Evita var ikke ferdig da Peron ble styrtet og militærjuntaen overtok. Den forlangte at liket skulle begraves i hemmelighet, fordi de fryktet opptøyer hvis det ble en statlig begravelse.

Deretter starter en eventyrlig ferd med liket jorda rundt, før det etter 16 år kommer tilbake og blir begravd i Buenos Aires.

- Blir boka en ny Evita-film?

- Det kan tenkes, flere filmprodusenter er interessert, sier Tomas Eloy Martineez.