ÅSTEDET: Politiets teknikere gjør sine undersøkelser på stedet hvor en 63 år gammel kvinne ble funnet drept med øks. Hennes nå 40 år gamle sønn ble arrestert kort tid etterpå. 
Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX
ÅSTEDET: Politiets teknikere gjør sine undersøkelser på stedet hvor en 63 år gammel kvinne ble funnet drept med øks. Hennes nå 40 år gamle sønn ble arrestert kort tid etterpå. Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

Evje-drapsmann kjemper mot tvangsinnleggelse

Erkjente å ha partert sin egen mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tvungent psykisk helsevern er passende reaksjon mot 40-åringen som har erkjent å ha drept og partert sin egen mor. Det mener påtalemyndigheten i saken som starter opp i Kristiansand tingrett mandag.

Hovedtema i retten blir hvorvidt det er fare for gjentakelse, det vil si om det er risiko for at mannen vil begå alvorlige voldelige handlinger igjen.

Påtalemyndigheten vil begjære 40-åringen underlagt tvungent psykisk helsevern, hvilket er en strafferettslig reaksjon.

- Alternativet til dette er at han ikke dømmes, det vil si at hans tilfelle ikke lenger behandles som en straffesak, sier mannens forsvarer, advokat Ben Fegran til NTB.


Kan gå fri

Tiltalte har erkjent de faktiske forhold, at han skjøt sin mor i hodet og slo henne i hodet før han parterte liket 15. april i fjor.

Både forsvaret og påtalemyndigheten er enige om at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket og derfor ikke strafferettslig tilregnelig. Han kan ikke holdes ansvarlig for sine gjerninger, men han kan dømmes hvis retten finner at han fortsatt er en fare for samfunnet. Trekker de motsatt konklusjon, kan mannen som har erkjent å ha drept moren sin gå fri.

- Et annet utfall kan bli at han vurderes som psykotisk fremdeles, en fare for seg selv og kan bli tvangsinnlagt på institusjon. Da vil saken ligge under helsevesenet, sier Fegran.


Rolig

Etter pågripelsen har tiltalte tilbrakt lange perioder på lukket psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus. De siste månedene har han sittet i varetekt i fengsel.

- Han mener selv at det ikke er noen gjentakelsesfare, og at han ikke bør dømmes i tråd med påtalemyndighetens begjæring, sier Fegran.

I løpet av de tre dagene saken går i Kristiansand tingrett vil sakkyndige og 16 vitner redegjøre for 40-åringens historikk og personlighet. Før drapet skal det ha vært uoverensstemmelser mellom mor og sønn. Mannen var for øvrig tidligere dømt blant annet for vold, for å ha skutt mot turgjengere og for trusler.

Mannen skal ha forklart at han drepte moren fordi han mente hun sto bak et komplott mot ham. Han hevdet at moren sørget for at han aldri skulle få egne barn.

Ifølge Fegran har hans klient fått behandling og oppfølging og har forholdt seg rolig de siste ti månedene.

(NTB)