«centaurus»

- Evne til å omgå immunitet

Den nye omikronvarianten BA. 2.75 er foreløpig ikke påvist i Norge, men FHI forventer at varianten inntar landet i løpet av de neste ukene.

«CENTAURUS»: Per nå er det lite kunnskap om corona-varianten BA. 2.75, som er en undervariant av omikron. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
«CENTAURUS»: Per nå er det lite kunnskap om corona-varianten BA. 2.75, som er en undervariant av omikron. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den nye omikronvarianten BA. 2.75, også kalt «centaurus», ble for omtrent to uker siden påvist i Danmark. En variant som ifølge eksperter sprer seg raskere enn BA-5, som for tida er dominerende her til lands.

Seniorrådgiver ved avdeling for virologi i Folkehelseinstituttet (FHI), Torstein Aune, opplyser at varianten ikke er registrert i Norge ennå.

- Vi forventer at den vil bli påvist i Norge i løpet av de neste ukene, sier han imidlertid.

Lite kunnskap

Omikronvarianten ble først oppdaget i India i mai og har siden spredt seg til over ti land. Dansken som fikk påvist varianten hadde oppholdt seg i Sør-Europa på ferie.

Virologer i flere land har gått ut med bekymringsmeldinger rundt coronavirus-varianten BA. 2.75, som er en undervariant av omikron.

Den nye varianten skiller seg likevel såpass fra modervarianten at den har fått sitt eget kallenavn, skriver The Guardian.

- Det vi vet om BA. 2.75 er at den har en del forandringer i antigene seter i spikeproteinet i forhold til BA. 2, som gjør at det er en mulighet for at det kan ha en økt evne til å omgå immunitet fra vaksiner og tidligere infeksjoner, sier Aune.

Seniorrådgiveren forteller også at det ikke foreløpig er kunnskap om at BA. 2.75 er mer smittsom enn andre omikron-varianter, og at de heller ikke har fått indikasjoner på at sykdomsforløpet er noe annerledes.

- Dette er noe vi vil finne mer ut av i tida som kommer, føyer han til.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har nylig kategorisert BA. 2.75 som en «variant av interesse», og har bedt landene i Europa være årvåkne, ifølge FHI sin nyeste ukesrapport.

For tidlig å si

Også FHI har uttalt at de er spesielt oppmerksomme på varianten.

- Det at BA 2.75 er påvist i Danmark gir ikke i seg selv grunn til bekymring i Norge. At varianten har noen nye mutasjoner som man tror kan gjøre varianten i stand til å omgå immunitet fra tidligere vaksineringer og infeksjoner, og det at det nå oppdages rundt omkring i verden, gjør at vi er spesielt oppmerksomme på varianten, ifølge NTB.

Seniorforsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland, har tidligere uttalt til Dagbladet at nye varianter vil kunne ha innvirkning på smittespredning enten ved at de smitter lettere enn tidligere varianter, eller ved at de har endret seg såpass mye at de ikke lenger vil hindres av nøytraliserende antistoffer som tidligere er dannet.

Aune understreker likevel at det slett ikke er sikkert at den nye varianten av omikron vil forårsake en ny smittebølge i landet.

- Hvis vi får en ny smittebølge til høsten, så kan det godt være en annen variant som er dominerende.

Om vaksinen er tilstrekkelig beskyttelse mot BA. 2.75, er for tidlig å si per nå.

- Vaksinen har vist seg å gi en god beskyttelse mot alvorlig sykdom fra BA.2. Vi antar at dette også vil gjelde mot BA. 2.75, men akkurat hvor god beskyttelsen er, det vet vi ikke enda, sier Aune.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer