Evne til forandring

Både i idrett og næringsliv er det viktig å skape en kultur som skal sørge for at organisasjonen kan fortsette å være suksessrik også når dagens ledestjerne er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suksess både innen idrett og næringsliv skyldes ofte at en ildsjel i utgangspunktet har hatt klokkertro på en idé, og satt seg et tilsynelatende uoppnåelig mål. Slike «brennende hjerter» har ikke sjelden trosset både naturlover og mistillit fra omgivelsene, for til slutt å virkeliggjøre det ingen hadde trodd var mulig. Om bygda Berkåk blir det f.eks. sagt at det vinterstid ofte er så glatt der at en ikke engang kommer fram på telefonen. På dette stedet der mulighetene for å skape verdens beste 800- meterløper burde være minimale, bestemte paret Rodal/Husby i slutten av 1980-åra seg for å forsøke på det umulige. 1 minutt og 40 sekunder var målet de satte seg. 7 år senere resulterte denne satsingen i alle tiders største norske idrettsprestasjon. Rodal og resten av Norge kunne under OL i Atlanta juble over en gullmedalje og 1.42,5!

Ambisiøs

Nylig sendte NRKTV en reportasje om Nokia-konsernet. Finske ildsjeler satte seg i midten av 1980-åra et meget ambisiøst mål. De ville omskape en middelmådig finsk kabelprodusent til en elektronikkgigant i stand til å konkurrere med hvem som helst på verdensmarkedet. I 1950-åra ble Finland av de store industrinasjonene i Sentral-Europa betraktet nærmest som en samling alkoholskadde skogsarbeidere. På en-to-tre rykket Finland opp i verdenseliten i en bransje som krever et teknologisk nivå som bare de ypperste multinasjonale konsernene maktet å holde. Sisu, god timing og en porsjon flaks har gjort Nokia til en av verdens største produsenter av kommunikasjonssystemer.

Fiende

Men ideens eller organisasjonens ildsjel kan paradoksalt nok også bli dens verste fiende. Det skal sterk rygg til å tåle gode dager, er det sagt. Noen har slik rygg, andre ikke. Norsk mellomdistanseløping holder ikke lenger Rodal/Husby-nivå. Nokia derimot holder stilen.

For det handler ikke bare om å få gode resultater i lederens egen styringsperiode. Viktigere på sikt er det å skape en kultur som skal sørge for at organisasjonen kan fortsette å være suksessrik, også når dagens ledestjerne er borte. Det problematiske er at måten å oppnå det på ikke ligger fast. De knepene som førte til seier i dag - hvilken garanti har du for at de vil være like suksessrike i morgen når konkurrenten har gjennomskuet dine triks? Det å kunne opprettholde høy kvalitet over en lang periode, uavhengig av hvem som er leder, er det egentlige beviset på at en organisasjon ledes etter sunne prinsipper. De som har fått det til sier at det handler om å blande nytenking og forsiktighet i rett forhold. Historien, både den innenfor og utenfor idretten, er full av eksempler på at det er en farlig strategi blindt å underkaste seg dagens leder, å legge lokk på intern debatt og tro på gamle sannheter. Dersom alle tenker likt, tenker ingen særlig mye, er det sagt.

Ny trener

En av våre aller beste fotballklubber så seg i vår om etter ny trener.

Siden medisinsk kloning er en både omstridt og forbudt teknologi, måtte klubben finne seg i at den nye treneren helt sikkert ville ha et annet personnummer, et annet etternavn, en annen dialekt, og kanskje sågar en annen nasjonalitet enn dagens. Det er nå den egentlige kvaliteten av det arbeidet som gjennom mange år er lagt ned i den berømte brakka på Lerkendal, skal vise seg. Er det blitt spilt slik at organisasjonen er blitt god? Eller sagt med andre ord - det er nå det skal vise seg om klubben er forplantningsdyktig!