Evolusjonens røst

Trenger vi konservatismen de nye Høyre-ideologene presenterer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEOLOGIENE ER

ikke døde i det hele tatt. Heller ikke på høyresida i Norge, hvor man fra forskjellig hold varsler et ideologisk oppsving. Det ærverdige tidsskriftet Minerva har gjenoppstått, og fikk Klassekampen til å advare på lederplass tidligere i vår. Ei debattbok utgitt av Unge Høyre fikk SV og AUF til å rykke ut i Dagbladets debattspalter. Det dreier seg, tilsynelatende, om ideologidebatt igjen. Ja, ifølge initiativtakerne fra Unge Høyre er boka deres et motstykke til den alminnelige norske politiske debatten, som er «blodfattig, tannløs og lite prinsipiell». I stedet tilbyr de intet mindre enn «et forsvar for konservatismen som politisk ideologi og tankesett».

DETTE ER INTERESSANT,

spesielt fordi konservatismen som idé og den politikken som til enhver tid føres av et lands konservative parti, sjelden har vært spesielt godt avklart. Det kommer gjerne til uttrykk ved at man etterlyser en eller annen egenskap ved det «konservative» partiet som man mener mangler. Man kan, for eksempel, si at «Næringslivs-Høyre» har overtatt for det «verdikonservative» Høyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer