Expressen kastet ut av rettssalen

Da bilder av pastoren og barnepiken i retten havnet på storavisas nettsider, ble journalistene kastet på dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Det var tilløp til dramatikk allerede første dag i rettsaken mot Knutby-pastoren og barnepiken.

Etter lunsjpausen besluttet rettens formann, lagmann Erik Lempert, å kaste ut samtlige journalister fra Sveriges nest største avis Expressen.

Årsaken var at et bilde fra rettsalen av Helge Fossmo og den medtiltalte barnepiken dukket opp på Expressen.se.

I Sverige er det strengt forbudt å ta bilder inne i en rettssal. Derimot er det ingen lov mot å ta bilder fra utsiden av selve rettssalen og inn.

Det er heller ikke forbudt, slik det er i Norge, å ta bilder av tiltalte når de føres til og fra retten.

Men etter det Dagbladet.no kjenner til, skal fotografen som tok de omdiskuterte bildene verken ha vært i nærheten av pastoren eller rettssalen de satt i, men derimot fra utsiden og inn i en helt annen rettssal der Knutby-saken følges av media og publikum via storskjerm. Bildene var av svært dårlig kvalitet, men ifølge svensk lov fullstendig lovlige.

Uansett brygger det opp til storm når dommeren går til kollektiv avstraffing mot et av Sveriges største mediehus.

Etter lunsj måtte samtlige journalister fra Expressen følge den offentlige rettsaken fra gangen. Og der skjedde det ingenting.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, vil ikke utestengelsen gå upåaktet hen. Lagmannen var i ettermiddag i et møte med den tilstedeværende ledelsen i Expressen. Der ble det klart at fotografen ikke hadde brutt regelverket. Dermed kan Expressen-journalistene komme tilbake til retten i morgen.

Men Expressen vil neppe være fornøyd med det.

Selv om en fotograf er mistenkt av retten for å ha brutt bestemmelsene, vil det være svært vanskelig for avisa å akseptere at en dommer tar loven i egne hender og straffer en mengde uskyldige journalister som verken hadde kamera eller ansvaret for bildene som ble tatt.

Svært mange følger Knutby-saken i Uppsala, og tingretten har blitt nødt til å innføre billettsystem for å få orden på folkemengden som strømmer til tinghuset.

To saler er satt av til saken, hvor man i den ene må følge det som foregår i hovedsalen på storskjerm. Bare forhåndsreservete plasser er avsatt til media. De resterende plassene blir gitt til de som får billetter - altså de første som møter opp om morgenen.

  • Dagbladet følger Knutby-saken og kommer med mer.
Faksimilie: Expressen.se