Expressen: Slik lurte Löfven kong Carl Gustav

Informerte ikke om desemberoverenskomsten, og lot svenskekongen spekulere om nyvalget i sin juletale.

FØRT BAK LYSET: Svenskekongen Carl Gustaf, her på rådhusbrygga i Oslo under hundreårsjubileet for unionsoppløsningen, har ikke blitt holdt informert om hvordan statsminister Stefan Löfven har forsøkt å rydde kaoset av veien i svensk politikk. Foto: Eirik Helleland Urke / Dagbladet / Maja Suslin / NTB scanpix
FØRT BAK LYSET: Svenskekongen Carl Gustaf, her på rådhusbrygga i Oslo under hundreårsjubileet for unionsoppløsningen, har ikke blitt holdt informert om hvordan statsminister Stefan Löfven har forsøkt å rydde kaoset av veien i svensk politikk. Foto: Eirik Helleland Urke / Dagbladet / Maja Suslin / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er Expressen som i dag melder at Löfven-regjeringen og opposisjonspartiene i Alliansen allerede lille julaften var enige om den såkalte desemberoverenskomsten - avtalen som sikrer at Stefan Löfvens (S) mindretallsregjering kan fortsette, og at det varslede nyvalget i mars droppes.

Dette ble imidlertid først offentliggjort på en pressekonferanse 27. desember - en dato som også skal ha blitt bestemt lille julaften.

Tross i at den svenske regjeringsformen, grunnloven som danner grunnlaget for den svenske politiske systemet, dikterer at kongen «skal holdes underrettet om rikets anliggende av statsministeren», varslet aldri Löfven svenskekongen om enigheten, ifølge Expressen, som hevder å ha flere kilder til opplysningene.

I sin tradisjonsrike juletale til folket første juledag, spekulerte derfor Carl Gustaf om nyvalget og uttrykte bekymring for den parlamentariske framtida.

- Kanskje ekstra valg i mars Avisa skriver at det eneste som gjensto etter møtet mellom partene lille julaften, var et møte mellom partilederne der det skulle avtales hvem som skulle si hva på pressekonferansen. Alle hovedtrekk i avtalen mellom partene skal ellers ha vært klare.

På tross av at det mandag 22. desember i tillegg begynte å lekke informasjon om hemmelige forhandlinger mellom regjeringen og Alliansen, der målet var å hindre nyvalg, var altså ikke svenskekongen bedre informert enn at han i sin tale sa at «vi kanskje skal ha et ekstra valg i mars».

- Det er mitt håp, og jeg er overbevist om at denne uvanlige situasjonen kommer til å løse seg til det beste for Sverige, sa Carl Gustaf.

Expressen siterer imidlertid hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren på at kongen er informert i tråd med reglene.

- Kongens tale ble sendt på første juledag, det vil si før overenskomsten, sier hun.

Konge i solnedgang Statsministeren får neppe folket mot seg fordi han holder kong Carl Gustaf uinformert om de viktige avgjørelsene for landet.

Svenskekongen er, etter en lang rekke uheldige opptredner, uttalelser og gamle damehistorier, svært lite populær i den svenske befolkningen, som helst ser at kronprinsesse Victoria avløser sin far.

Etter skandaleboka «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» i 2010, raste populariteten til den omstridte monarken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer