- ExxonMobil betaler for å sabotere klimaforskning

Svært pinlig for Essos moderselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det burde ikke komme som noen overraskelse at oljebransjen er lite begeistret for forskning som utpeker forbrenning av fossilt drivstoff som hovedsynderen når det gjelder global oppvarming. Men nå avdekkes det hvor drastiske metoder som faktisk tas i bruk, skal man tro en ny rapport.

100 millioner

ExxonMobil, et av verdens aller største oljeselskap, betalte mellom 1998 og 2005 16 millioner dollar - over 100 millioner kroner - til 43 ideologiske organisasjoner. Formålet var å villede offentligheten ved å undergrave forskningen på global oppvarming, ifølge rapporten, som er utarbeidet av Union of Concerned Scientists (UCS).

Forskerorganisasjonen mener ExxonMobil har brukt samme type taktikk som tobakksindustrien har brukt for å villede sine kunder om røykingens helseskadelige virkninger. En liknende konklusjon kom britiske The Royal Society fram til i september i fjor; de ba oljegiganten om å stoppe pengestøtten til grupperinger som «feiltolker forskningen på klimaforandringer».

ExxonMobil oppgir på sin egen nettside at de hvert år donerer bort 133 millioner dollar (ca. 845 millioner kroner), hvorav 6,8 millioner (ca. 43 millioner kroner) til «offentlig informasjons- og strategiforskning». Disse millionene gikk til over 140 tenketanker, universiteter, stiftelser, sammenslutninger og andre grupperinger. Mange av dem som fikk støtte, har offentlig avvist at det fins noen som helst forbindelse mellom utslipp av drivhusgasser og global oppvarming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer