- ExxonMobil betaler for å sabotere klimaforskning

Svært pinlig for Essos moderselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det burde ikke komme som noen overraskelse at oljebransjen er lite begeistret for forskning som utpeker forbrenning av fossilt drivstoff som hovedsynderen når det gjelder global oppvarming. Men nå avdekkes det hvor drastiske metoder som faktisk tas i bruk, skal man tro en ny rapport.

100 millioner

ExxonMobil, et av verdens aller største oljeselskap, betalte mellom 1998 og 2005 16 millioner dollar - over 100 millioner kroner - til 43 ideologiske organisasjoner. Formålet var å villede offentligheten ved å undergrave forskningen på global oppvarming, ifølge rapporten, som er utarbeidet av Union of Concerned Scientists (UCS).

Forskerorganisasjonen mener ExxonMobil har brukt samme type taktikk som tobakksindustrien har brukt for å villede sine kunder om røykingens helseskadelige virkninger. En liknende konklusjon kom britiske The Royal Society fram til i september i fjor; de ba oljegiganten om å stoppe pengestøtten til grupperinger som «feiltolker forskningen på klimaforandringer».

ExxonMobil oppgir på sin egen nettside at de hvert år donerer bort 133 millioner dollar (ca. 845 millioner kroner), hvorav 6,8 millioner (ca. 43 millioner kroner) til «offentlig informasjons- og strategiforskning». Disse millionene gikk til over 140 tenketanker, universiteter, stiftelser, sammenslutninger og andre grupperinger. Mange av dem som fikk støtte, har offentlig avvist at det fins noen som helst forbindelse mellom utslipp av drivhusgasser og global oppvarming.

- Sprer usikkerhet

- ExxonMobil har basert taktikken sin på å spre usikkerhet ved å feiltolke vitenskapelige studier eller vektlegge bare utvalgte fakta og fortie andre, sier Alden Meyer i UCS.

James McCarthy ved Harvard University mener oljegiganten har prøvd å «skape en illusjon av sterk uenighet i debatten om global oppvarming».

BLANT VERDENS MEKTIGSTE: ExxonMobil er blant verdens aller største oljeselskap. Her styreformann Rex W. Tillerson under en pressekonferanse i Dallas i fjor. Foto: AP/SCANPIX
BLANT VERDENS MEKTIGSTE: ExxonMobil er blant verdens aller største oljeselskap. Her styreformann Rex W. Tillerson under en pressekonferanse i Dallas i fjor. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Ikke bestillingsverk

ExxonMobil selv sier at den økonomiske støtten ikke innebærer kontroll over noen av mottakernes syn.

- Vi synes noen av dem er overbevisende og opplysende, og noen ikke. Men det er verdi i debatten de stimulerer hvis den kan lede til bedre begrunnede valg om offentlige politiske beslutninger, sier ExxonMobil-talsmann Dave Gardner til AP.

- På tross av mye forskningsmessig usikkerhet er det en sjanse for at utslipp av drivhusgasser kan ha alvorlige konsekvenser for miljøet. ExxonMobil mener det må tas grep for å begrense disse mulige konsekvensene, sier talsmannen.

Utenfor USA markedsføres ExxonMobil under varemerket Esso.

- ExxonMobil betaler for å sabotere klimaforskning
IKKE FØRSTE GANG: Miljøvernbevegelsen har lenge ment at ExxonMobil saboterer arbeidet for å stoppe den globale oppvarmingen, i tospann med president Bush. Her fra en Greenpeace-demonstrasjon utenfor et Esso-anlegg i Le Havre i Frankrike i mai i fjor. Esso er ExxonMobils internasjonale varemerke.