F-16 styrtet i sjøen

De to pilotene måtte skyte seg ut da et av forsvarets F-16 fly styrtet i sjøen vest for Bodø i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene ble plukket opp av et Seaking helikopter fra Redningssentralen i Bodø etter 20 minutter. Flyet styrtet ved øya Landegode utenfor Bodø. Hovedredningssentralen opplyser at pilotene er i god form, forholdene tatt i betraktning.

Flyet deltok i NATO-øvelsen Joint Winter.

- Årsaken til ulykken kan være at flyet har kollidert med en fugl, noe som igjen førte til brann i motoren. Flygerne forsøkte å returnere, men etter kort tid ble det klart at de ikke ville nå fram til flystasjonen, opplyser assisterende pressetalsmann for øvelsen, major Morten Ingebretsen til NTB.

Utskytingen betegnes som «kontrollert». Flyet befant seg i 2 -3000 fots høyde og hadde en fart på omkring 740 kilometer i timen da pilotene forlot det.

- Kystasjonen sendte ut «mayday» og fiskeskøyta «Tambur» var like ved, sier redningsleder Kjell Tennes til Dagbladet.no.

Ingen ble truffet av det styrtende flyet.

Stryk

I løpet av Nato-øvelsen har et evalueringsteam sett på blant annet de norske F-16-flyene. De var ikke imponert over det de fant. Rapporten fra Nato-ekspertene gir de norske jagerflyene elendige karakterer, skriver VG. Rapporten er hemmeligstemplet, men ifølge VG kom rapporten som et sjokk på Forsvaret.

Sjefen for Luftforsvaret brigader Thomas Colin Archer, vil ikke kommentere saken men bekrefter at de har mottatt en rapport.