F-35-fly har sluppet sine første bomber: - Betydelig framsteg

Under trening i Utah.

260 MILLIARDER:  Det vil koste Norge totalt 260 milliarder kroner å kjøpe og drifte de 52 nye F-35 flyene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
260 MILLIARDER: Det vil koste Norge totalt 260 milliarder kroner å kjøpe og drifte de 52 nye F-35 flyene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2008 bestemte Norge seg for å gå til anskaffelse av 52 F-35 Lightning II-fly. 8 år etter melder det amerikanske forsvaret at flytypen har sluppet sine første bomber.

Ifølge CNN dreier det seg om laserstyrte bomber sluppet utenfor en flybasen Hill Air Force Base i Utah i forrige uke. Kanalen omtaler bombeslippet som et stort framskritt for å gjøre flyene kampklare.

- Dette er et betydelig framsteg fordi pilotene våre får øve på å faktisk slippe bomber i virkeligheten, i motsetning til å gjøre det på simulator, sier talsmann for den amerikanske hæren, George Watkins, ifølge en pressemelding sluppet tirsdag.

Skal brukes av Norge Dette kommer over et halvt år etter at de første F-35-flyene ble vurdert klare for kamp forrige august. Flyene skal, ifølge CNN, være blant de mest sofistikerte jagerflyene på verdensbasis innenfor luftkamp, bombeangrep og overvåkning.

I det norske forsvaret skal dagens F-16-utgaver skal etter planen erstattes av de nye flyene innen 2025. Norge skal anskaffe F-35 kampfly til en verdi av 67,9 milliarder kroner.

Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer