F-35-modell i full skala

Lockheed Martin presenterte en modell i full størrelse av kampflyet F-35 på Rygge militære lufthavn.

F-35 PÅ RYGGE: Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av F-35 Lightning-II, som regjeringen vil kjøpe som erstatter for dagens flåte av F-16. Foto: Morten Holm / SCANPIX
F-35 PÅ RYGGE: Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av F-35 Lightning-II, som regjeringen vil kjøpe som erstatter for dagens flåte av F-16. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av kampflyet F-35 på Rygge militære lufthavn.

Dette er flyet som skal erstatte dagens F-16-flåte, dersom forhandlingene om pris og industrisamarbeid fører fram. Stortinget ga før sommeren regjeringen fullmakt til å starte slike forhandlinger.

Målsettingen er å undertegne en endelig kontrakt i 2014, slik at leveransene kan skje i perioden 2016-2020. Lockheed Martin har gitt en veiledende anskaffelsespris på 18 milliarder 2008-kroner for 48 fly. Totalsummen for en levetidsperiode på 30 år er anslått til 145 milliarder kroner.

F-35-modellen ble presentert av James D. Latham, markedsansvarlig for Storbritannia og det øvrige Europa og en av nøkkelpersonene i prosessen som ledet opp til den norske regjeringens foreløpige valg. Det svenske JAS Gripen tapte konkurransen mot JSF (Joint Strike Fighter), som flyet ble kalt i den første utviklingsfasen.

Det årlige flyshowet på Rygge går av stabelen til helgen, og modellen av F-35 Lightning-II vil ventelig bli arrangementets største trekkplaster.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer