F-35-modell i full skala

Lockheed Martin presenterte en modell i full størrelse av kampflyet F-35 på Rygge militære lufthavn.

F-35 PÅ RYGGE: Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av F-35 Lightning-II, som regjeringen vil kjøpe som erstatter for dagens flåte av F-16. Foto: Morten Holm / SCANPIX
F-35 PÅ RYGGE: Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av F-35 Lightning-II, som regjeringen vil kjøpe som erstatter for dagens flåte av F-16. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin presenterte torsdag en modell i full størrelse av kampflyet F-35 på Rygge militære lufthavn.

Dette er flyet som skal erstatte dagens F-16-flåte, dersom forhandlingene om pris og industrisamarbeid fører fram. Stortinget ga før sommeren regjeringen fullmakt til å starte slike forhandlinger.

Målsettingen er å undertegne en endelig kontrakt i 2014, slik at leveransene kan skje i perioden 2016-2020. Lockheed Martin har gitt en veiledende anskaffelsespris på 18 milliarder 2008-kroner for 48 fly. Totalsummen for en levetidsperiode på 30 år er anslått til 145 milliarder kroner.

F-35-modellen ble presentert av James D. Latham, markedsansvarlig for Storbritannia og det øvrige Europa og en av nøkkelpersonene i prosessen som ledet opp til den norske regjeringens foreløpige valg. Det svenske JAS Gripen tapte konkurransen mot JSF (Joint Strike Fighter), som flyet ble kalt i den første utviklingsfasen.

MODELL: Norges nye jagerfly F-35 ble i dag vist frem på Rygge lufthavn i form av en modell i full størrelse.
MODELL: Norges nye jagerfly F-35 ble i dag vist frem på Rygge lufthavn i form av en modell i full størrelse. Vis mer

Det årlige flyshowet på Rygge går av stabelen til helgen, og modellen av F-35 Lightning-II vil ventelig bli arrangementets største trekkplaster.

(NTB)


F-35: James D. Latham fra Lockheed Martin presenterte torsdag en fullskala modell av F-35 Lightning-II, det kampflyet som regjeringen mener er best egnet for norske forhold. Foto: Morten Holm / SCANPIX
F-35: James D. Latham fra Lockheed Martin presenterte torsdag en fullskala modell av F-35 Lightning-II, det kampflyet som regjeringen mener er best egnet for norske forhold. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer