USA:

F-35 sporløst borte: - Hvordan i helvete?

Over et døgn etter at det forsvant, er det amerikanske forsvarets F-35 fortsatt sporløst forsvunnet. Eksperter peker på at det i teorien fortsatt kan være på vingene.

SAVNET: Et jagerfly av typen F-35, fra produsenten Lockheed Martin, er savnet i USA. Her er et fly av samme typen avbildet i 2022. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB
SAVNET: Et jagerfly av typen F-35, fra produsenten Lockheed Martin, er savnet i USA. Her er et fly av samme typen avbildet i 2022. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

Det var rundt klokka 14 søndag at piloten av et jagerfly av typen F-535 skjøt seg ut over den amerikanske delstaten South Carolina.

Det er fortsatt ikke klart hva som skjedde, men ifølge offisielle uttalelser var flyet involvert i «et uhell», skriver BBC.

Piloten tok seg ned på bakken ved hjelp av fallskjerm, og ble innlagt på sykehus. Tilstanden beskrives som stabil.

- Ingen vet

Flyet har imidlertid ikke vært å se siden «uhellet», og er meldt savnet.

Til nå har det pågått resultatløse søk ved innsjøene Lake Moultrie og Lake Marion.

Det amerikanske forsvaret har derfor bedt om publikums hjelp i jakten på flyet, som ifølge AFP har en prislapp på rundt 80 millioner dollar.

- Hvordan i helvete mister man et F-35? spør republikaneren Nancy Mace, som sitter i Kongressen for South Carolina, på X/Twitter.

- Hvorfor er det ikke et sporingssystem? Og vi spør publikum om hva? Å finne det og levere det inn?

Ifølge BBC er imidlertid flyet av typen Stealth, og dermed designet for å unngå å bli oppdaget.

- Ingen vet om flyet er i lufta eller om det er under vann, skriver Mace videre.

Avhengig av hvor mye drivstoff flyet har igjen, kan det fortsette i hundrevis av kilometer uten en pilot, sier militærekspert og tidligere offiser i det britiske militæret, Frank Ledwidge til Newsweek.

Frederik Mertens, som er analytiker ved Hague Center for Security Studies, er enig.

- Historisk, kan et fly uten pilot fly langt på autopilot, sier han til Newsweek.

F-35 jagerfly beskrives av Forsvaret som et av verdens beste kampfly, og har en pris deretter. Denne ulykken blir beskrevet som «et sjokk for alle». Video: Storyblocks, Twitter. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Dyreste våpen

Til den britiske kringkasteren sier United States Marine Corps at de foreløpig har begrenset informasjon om hva som har skjedd, og fortsatt forsøker å samle trådene.

Hendelsen er under etterforskning, opplyser de.

Ifølge amerikanske myndigheter er F-35-flyet et av Pentagons dyreste våpensystemer. Det er estimert at flyet vil koste amerikanske skattebetalere 1,7 billioner dollar å «kjøpe, operere, og vedlikeholde» i løpet av flyets brukstid, skriver Business Insider.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer