F for Forsvaret

Nytt stort forsvarsmagasin på gata i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med minst 100 sider og et månedlig kjempeopplag på 165 000 blir forsvarets nye magasin F Norges største forsvars- og sikkerhetspolitiske magasin.

Magasinet overtar for Forsvars Forum (tidligere Forsvarets Forum), samtidig som forsvarsgrenenes egne magasiner Hærfra, I Marinen, Luftled, og Login legges ned.

Uavhengig

Magasinet skal være uavhengig og følge journalistiske kriterier og redaktørplakaten slik forgjengerne Forsvars Forum og Forsvarets Forum gjorde.

- Det ville ikke vært mulig å skape et blad som engasjerer hvis vi ikke hadde muligheten til å rette kritiske søkelys, og være uavhengig i forhold til journalistikken vi utøver, sier redaktør Erling Eikli til Dagbladet.no.

Eikli har 30 år bak seg i redaksjonen, som i 1945 begynte som Mannskapsavisen, i 1980 ble Forsvarets Forum, i 2004 ble Forsvars Forum, og nå skal hete F.

Det nye magasinet dobler både sideantallet og opplaget i forhold til gamle Forsvars Forum. For å klare dette er de lovet å få overført ressursene Forsvaret brukte på å lage sine internmagasiner for Marinen, Hæren, og Luftforsvaret.

Skifter eiere

SAMLER ALT STOFFET: Det nye magasinet F erstatter Forsvars Forum. Redaktør Erling Eikli, som har 30 års erfaring bak seg, sier han har hentet inspirasjon fra utenlandske forsvarsmagasiner. Foto: Kristoffer Egeberg
SAMLER ALT STOFFET: Det nye magasinet F erstatter Forsvars Forum. Redaktør Erling Eikli, som har 30 års erfaring bak seg, sier han har hentet inspirasjon fra utenlandske forsvarsmagasiner. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

Siden 1980 har magasinet ligget under Forsvarsdepartementets budsjett. Nå overføres eierskapet til forsvarssjefen, og forsvarsbudsjettet.

Eikli bedyrer at dette ikke vil få konsekvenser i forhold til innholdet og uavhengigheten.

- Forsvarssjefen aksepterer at redaktørplakaten ligger til grunn, og at det skal være høyt under taket. Verken han eller Forsvarsdepartementet får se magasinet før det er på gata, sier han.

Inspirasjon for utlandet

Eikli har hentet inspirasjon fra utenlandske forsvarsmagasiner for å finne nytt innhold til F, blant annet britenes soldatmagasin Soldier.

Han sier magasinet vil ha stor fokus også på sikkerhetspolitikk, internasjonalt forsvar og NATO.

Målgruppen er alle som har et forhold til Forsvaret, eller interesserer seg for forsvars- og sikkerhetsspørsmål.

Det store opplaget skyldes at alle forsvarsansatte nå vil få bladet send hjem til seg, og alle som avtjener verneplikten vil fortsette å få tilsendt magasinet en periode etter dimisjon.

I tillegg blir magasinet lagt ut for salg via Narvesen fra neste nummer av. Prisen vil trolig bli på mellom 30 og 45 kroner.

- Mer gjennomarbeidet

Eikli tror leserne vil oppleve det nye magasinet som et mer gjennomarbeidet og grundigere håndverk enn de tidligere forsvarsbladene.

- Dette krever mer på fag og etterretlighet på det man skriver. Vi håper bladet vil engasjere, og tilføre ny kunnskap om Forsvaret. Og vi håper det vil bidra til en bredere meningsutvekselse og debatt, sier Eikli.

<B>DOBLER SEG:</B> Det nye magasinet F dobler sideantallet og satser på å drive kritisk og uavhengig journalistikk om Forsvaret.