Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

F ra forakt til mediemakt

En oppsiktvekkende svensk presse-karriere nådde nye høyder i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELV I DEN urolige svenske mediebransjen utløste det rystelser da tidligere sjefredaktør i Stockholmsavisa Aftonbladet og sjef for Sveriges TV4, Thorbjørn Larsson, (61) forrige torsdag ble ansatt som ny sjefredaktør i Sveriges største morgenavis, Dagens Nyheter, DN, hvor han allerede satt i styret.

MANNEN SOM omskapte Aftonbladet fra å være en ringeaktet tabloid-lillebror i skyggen av Expressen til å bli Sveriges største avis, skal nå snu kursen til Bonnier-konsernets flaggskip som de siste årene har tapt hundretalls millioner kroner på grunn av sviktende opplag og annonsesalg.Dermed har enda en oppsiktvekkende situasjon oppstått: Med Larsson i DNs sjefsstol, har han og hans «lag» fra Aftonblad-tida overtatt ledelsen i alle Stockholmsavisene: Otto Sjöberg i Expressen, Lena K. Samuelsson i Svenska Dagbladet, Sakari Pitkänen i Metro og kompisen fra gymnasdagenes skoleavis, Anders Gärdin, som overtok etter Larsson i Aftonbladet.

OG HVA MER er: Ansettelsen av Larsson som DNs toppsjef, fullbyrder redigerernes inntogsmarsj i Stockholmsavisenes sjefredaktør-kontorer. Der sitter nå bare folk som ikke har gjort seg bemerket som skrivende journalister. De er mer opptatt av presentasjon enn av politikk og hvordan de kan lage en mest mulig spennende avis med stadig færre medarbeidere. Avismakere kalles de. Herbert Tingsten, DNs sprenglærde, meningssterke og legendariske sjefredaktør på 50-tallet, roterer nok i sin grav.

LARSSON KOM til det LO-eide Aftonbladet som sportsredigerer i 1969. Det var den store venstrebølgens tid og alle radikale mennesker hadde synspunkter på hva som skulle stå i avisa. Det måtte ikke være noe kommersielt. Aftonbladet kom stadig mer i bakleksa i konkurransen med Expressen, men Larsson hadde både maktvilje og krefter til å snu en tilsynelatende stø kurs mot nedlegging.

I TILLEGG til å satse på aggressiv nyhetsjournalistikk og produktutvikling, hentet han i 1984 Amelia Adamo fra ukebladet Vecko-Revyen og gjorde henne til sjef for helgebilagene som hans forgjengere hadde lagt ned. Det ble en formidabel opplags-suksess som la grunnlag for avisas videre vekst. Det resulterte også i at de to ble et par.

GJENNOM ET drabelig maktspill ble Larsson sjefredaktør i 1987. Da han gikk av ti år seinere var Aftonbladet til manges forbauselse Sveriges største avis, og solgt til Schibsted. Hovedeier Tinius Nagell-Erichsen likte Larsson, men forholdet kjølnet raskt. Larsson trivdes ikke i Schibsteds konsernledelse, brøt med Schibsted, begynte som sjef i TV4 og skrev bok hvor han bl.a. hevdet at Tinius var «maktarrogant og aldri hadde møtt motstand i hele sitt liv».Det har Thorbjørn Larsson. I en alder da andre pensjonerer seg, fullbyrder han en enestående mediekarriere fra forakt til makt.