F16-fly bombet politistasjon

Israel var raskt ute med å hevne selvmordsaksjonen i Netanya, der seks israelere mistet livet. For første gang siden Vestbredden og Gaza ble okkupert i 1967, ble palestinske mål bombet med kampfly. Minst ni palestinere ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Israel og palestinerne nådde en ny topp i ettermiddag da Israel sendte F16-kampfly mot palestinske mål på Vestbredden.

Angrepene var en hevn etter at en 20 år gammel palestiner sprengte seg selv i lufta utenfor et butikksenter i kystbyen Netanya tidligere i dag. Han tok seks israelere med seg i døden og såret 100, blant dem flere barn.

Få timer senere ble minst ni palestinere drept og om lag 90 såret da politiposter og andre mål i byene Nablus, Tulkarem, Ramallah og Gaza ble angrepet av jagerfly.

Åtte ble drept da en politipost ble bombet i Nablus, og den siste drepte tilhørte spesialstyrken til Yasser Arafat, Styrke 17, basert i Ramallah.

Over 20 mennesker ble såret i angrepene mot Tulkarem, bombemannens hjemby, og Gaza, der blant annet palestinernes lille marinebase ble rammet.

Angrepene kom etter at Israels statsminister Ariel Sharon innkalte forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer og utenriksminister Shimon Peres til krisemøte. De avgjorde hvilken reaksjon som skulle brukes etter selvmordsangrepet, det mest alvorlige mot Israel etter at Sharon overtok makten i mars.

Hamas sto bak

Navnet på aksjonisten var Mahmud Ahmad Mahmud Marmash, en 20 år gammel snekker fra Tulkarem på Vestbredden.

Hamas tok på seg ansvaret og bekjentgjorde hans navn over høyttalere etter fredagsbønnen i Ramallah. Israelske myndigheter plasserte imidlertid ansvaret hos de palestinske selvstyremyndighetene.

- Vi holder palestinske myndigheter direkte ansvarlig. Kampflyene ble brukt på grunn av selvmordsangrepets alvorlige karakter, sa Raanan Gissin, talsmann for Sharon.

Israel kan bli rammet av flere palestinske angrep de nærmeste dagene. Ifølge Hamas var dette det sjuende i rekken av ti lovede terrorangrep, og en hevn for at israelske soldater drepte fem palestinske politimenn på post i Beitunia mandag.

Lamslått familie

Nyheten om at Marmash var Hamas sin selvmordsbomber kom totalt overraskende på familien på 13.

- Jeg er lamslått, sa broren Samir. Han opplyste at Marmash aldri tidligere har vært arrestert.

Det er dette som er israelernes skrekkscenario: En ung ustraffet palestiner, som i dette tilfelle bor bare 12 kilometer fra nærmeste israelske by.

Marmash ble observert som mistenkelig på sin vandring gjennom byen. Han var ulastelig antrukket, men bar en stor frakk som bulet i den sterke varmen.

- Se pappa, det er en terrorist, hvisket Shibolet Aboudi til faren utenfor butikksenteret.

- Jeg så en ung mann, med arabiske ansiktstrekk, svært velkledd, kjekk, med en stor blå jakke. Han så på meg med et kaldt blikk, sa Shibolet til israelsk radio.

- Vi så bakfra at han hadde på seg et belte med eksplosiver. Vi så at han forsøkte å komme inn i senteret og ble avvist, fortsatte hun.

Faren ringte politiet, det gjorde flere andre også, men politiet brukte flere minutter og nådde ikke fram i tide. Etter å ha vandret fram og tilbake flere ganger, gikk Marmash tilbake og utløste bomben.

Opptrapping

De palestinske selvstyremyndighetene var raskt ute og fordømte aksjonen og sa det er galt å ramme sivile, enten de er israelere eller palestinere.

Eksperter advarer om at konflikten mellom israelere og palestinere er i ferd å trappes opp til et nytt, farlig nivå.

Sikkerhetsminister Uzi Landau uttalte under et besøk i New York at Israel kan komme til å ta alle midler i bruk for å kvele volden.

- Det virker som det skjer en endring i karakteren til konfrontasjonene, sier Mark Heller ved det anerkjente Jaffee Centre for Strategic Studies ved Tel Aviv-universitet.

- Sammenlignet med de første månedene av oppstanden, så er det færre massekonfrontasjoner og flere virkelig militære konfrontasjoner med færre mennesker, særlig på palestinsk side, kommenterer han.

Israels regjering hevder den avpasser maktbruken, men den palestinske analytikeren Mahdi Abdul-Hadi er ikke enig:

- Sharon er general. Han har startet en krig mot palestinerne.

(NTB-Reuters-AFP)