F16-flyene tok av fra Bodø uten å vite hvor de skulle

- De seks kampflyene tok av 11.40. Klokka 12.15 tok jeg avgjørelsen om at de skulle til Sicilia, sier generalløytnant Bernt I. F. Brovold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): - Det er en veldig dynamisk prosess, sier generalløytnant Bernt I. F. Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, til Dagbladet.

Klokka 11.40 tok de seks F16-flyene av fra hovedflystasjonen i Bodø, og rundt klokka 12.30 fortalte Brovold til Dagbladet at han klokka 12.15 hadde avgjort at de seks F16-flyene skulle til Sigonella-basen på Sicilia.

Som et resultat av nettopp den dynamiske prosessen, ringte oberstløytnant John Espen Lien, presseoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, for en kontrabeskjed.

- Flyene drar til Soda Bay på Kreta. Dette viser dynamikken i prosessen, sier Lien til Dagbladet.

Ifølge Brovold sier han at man ikke kan utelukke at det blir endringer.

- Jeg er mektig imponert over luftforsvaret, som på under to døgn har klart å stille seks fly til disposisjon. De norske flyene vil trolig være i aksjon i løpet av få dager, men det er opp til dem som skal lede aksjonen. Hvilken nasjon det blir, er foreløpig uklart, sier Brovold.

Han har ansvar for å kontrollere at de norske styrkene følger de vedtakene norske myndigheter har iverksatt, basert på FN-mandatet.

HERKULES: Nesten alle som skal til Middelhavet drar i Herkules-fly. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HERKULES: Nesten alle som skal til Middelhavet drar i Herkules-fly. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer