Få 2000-problemer -gedigen prislapp

Bare seks prosent av norske bedrifter og syv prosent av norske kommuner hadde problemer i forbindelse med overgangen til år 2000. Forberedelsene antas å ha kostet rundt 30 milliarder kroner!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjon 2000 la i formiddag fram sin siste undersøkelse i forbindelse med overgangen til år 2000. Den forteller at få norske bedrifter eller kommuner opplevde 2000-problemer. Ingen har meldt om alvorlige vanskeligheter.

Her er lista med problemene.

Sikre tall er umulig å oppdrive, men antagelsene går ut på at det er brukt rundt 30 milliarder kroner på 2000-forberedelser i Norge. Eksempler er den norske stat som brukte to milliarder, kommunene som brukte over en milliard og Telenor som alene brukte like mye. I tillegg kommer alle andre små og store bedrifter.

- Det er umulig å svare på om alt var nødvendig. Vi vet ikke hva som kunne skjedd hvis vi ikke hadde brukt så mye, sier Geir Jacobsen i Aksjon 2000 til Dagbladet :på nettet.

Han vil ikke uten videre være med på at IT-bransjen har hauset opp 2000-problemet for å tjene milliarder på mer eller mindre uvitende bedriftsledere og privatpersoner.

- Noen har sikkert blitt lurt, men de blir også lurt når det gjelder kjøp av datautstyr. Jeg tror færre vil bli lurt av leverandører i framtiden. Flere vet nå hva de skal spørre etter og hva de skal kreve, sier Jacobsen.

Den niende og siste gallup-undersøkelsen fra Aksjon 2000 forteller at 58 prosent av bedriftene forberedte seg på 2000-problemer som kunne oppstå. Hele 39 prosent av disse ventet til 4. kvartal. 64 prosent mener at arbeidet i forkant var nødvendig.

Alle kommunene ble beordret til å forberede seg på 2000-problemer, og hele 77 prosent mener at arbeidet i forkant var nødvendig.

Her er 2000-problemene:
Her er 2000-problemene: Vis mer

- Vi merker oss at 64 prosent mener at arbeidet førte til økt intern kompetanse, og at 78 prosent mener at de nå har fått bedre beredskapsplaner, sier Geir Jacobsen.

Både bedriftsledere og lederne i kommunene hentet det meste av 2000-info fra aviser og TV.

- Norsk presse var edruelige i forhold til 2000-problemet. Avisene skrev mye konstruktivt, og vi er glade for at ingen skapte unødig frykt på slutten, sier Jacobsen.

Det mest oppsiktsvekkende av alt i den siste undersøkelsen er kanskje likevel at ni prosent av bedriftslederne ikke la merke til noen info om 2000-problemene...