Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Få Ap-politiker til å betale den nye formuesskatten din!

Hvis skatten går ut over evnen til å dekke barnas behov, lover Andreas Halse å betale.

UTFORDRER: Tidligere leder i Oslo AUF, lover å betale den økte skatten for én familie, dersom endringene i formuesskatten som ble presentert i gårsdagens statsbudsjett for 2010, gjør at en familie sliter med å dekke behovene til barna sine. FOTO: PRIVAT
UTFORDRER: Tidligere leder i Oslo AUF, lover å betale den økte skatten for én familie, dersom endringene i formuesskatten som ble presentert i gårsdagens statsbudsjett for 2010, gjør at en familie sliter med å dekke behovene til barna sine. FOTO: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ap-politiker og blogger Andreas Halse skriver varmt om endringene i formuesskatten i statsbudsjettet for 2010.

Han går hardt ut mot kritikerne av endringene av formuesskatten basert på boligens likningsverdi, som han mener var for kjappe på avtrekkeren da de slaktet planene i går morges.

- Finn én småbarnsfamilie i Norge som virkelig blir hardt rammet av denne formueskatten, som opplever at dette går ut over deres evne til å dekke barnas behov, så skal jeg personlig betale den ekstra formueskatten deres, skriver bystyre- representanten i Oslo i en utfordring til Høyres Peter S. Gitmark.

Utfordrer
Fra Høyre hevdet i går både nestleder Jan Tore Sanner og stortingsrepresentant Gitmark at endringene ville kunne ramme barnefamilier, noe Halse mener er helt feil.

Ifølge finansdepartementet er snittinntekten på de som får 15 000 mer i skatt på 3 millioner. Derfor har han liten tro på at det er mange barnefamilier som vil slite med endringene.

• Regn ut et anslag på din boligs nye ligningsverdi på Finansdepartementets boligkalkulator.

- Han prøver å kjøre noen foran seg i en sak der han nok vet helt sikkert at de ikke blir rammet. For eksempel vil 92 prosent av Oslos befolkning få lik eller lavere skatt. Det er reinspikka populisme fra Høyre, sier Halse til Dagbladet.

Høyres Peter S. Gitmark tror på sin side at han vil finne en familie.
- Ja, det må vi finne, sier han i en SMS til Dagbladet.

Nettoformue
Den grunnleggende forutsetningen for å bli berørt av de endrede skattene, er at man har netto formue. Reglene rammer først og fremst de som har delvis eller helt nedbetalt bolig.

Etter de nye reglene vil boligen din gis en ny verdi, basert på hvilken type bolig det er, når den er bygget, og hvor den ligger. Målet er å få rettferdigere ligningsverdier, altså den verdien av boligen din du fører opp på selvangivelsen. Ligningsverdien skal opp til anslagsvis 25 prosent av markedsverdien.

Samtidig økes bunnfradraget i formuesskatten fra 470.000 kroner til 700.000 kroner for enslige, og fra 940.000 kroner til 1,4 millioner kroner for ektepar.

Noen får mer, andre mindre
Ifølge regjeringen vil om lag 760 000 personer få redusert skatt som følge av forslaget, og mener «verdsetting av ulike boliger vil i større grad gjenspeile den faktiske formuen, og bidra til mer rettferdig fordeling mellom ulike inntektsgrupper og mellom ulike regioner og bydeler»

Regjeringen anslår at omtrent 130 000 personer vil få økt skatt som en følge av endringene i formuesskatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling