BLIDEST I BY'N: Torbjørn Undeland skulle holde en times foredrag i Tromsø onsdag. I ettermiddag, to døgn seinere, satte han seg på flytoget igjen for å hente bilen på Gardermoen. - Jeg har aldri vært så glad for å se Oslo. Og jeg skal aldri reise til Tromsø igjen. Aldri, sier Undeland. Foto: Håkon Eikesdal
BLIDEST I BY'N: Torbjørn Undeland skulle holde en times foredrag i Tromsø onsdag. I ettermiddag, to døgn seinere, satte han seg på flytoget igjen for å hente bilen på Gardermoen. - Jeg har aldri vært så glad for å se Oslo. Og jeg skal aldri reise til Tromsø igjen. Aldri, sier Undeland. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Få billetter igjen til kontinentet

Tog og busser er fulle helga gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Går flytoget?

- Ja, det går hver 20. minutt.

Mannen som spør sprekker opp i et smil. Onsdag reiste han til Tromsø med fly. Da han skulle ned igjen ikke lenge etter var all flytrafikk stanset.

- Jeg skulle bare holde en times foredrag der oppe. Nå har jeg reist 35 timer og skal hente bilen min på Gardermoen, sier Torbjørn Undeland.

Avdelingsdirektøren for forvaltning og analyse i Senter for statlig økonomistyring har imidlertid tatt sin siste tur til Nordens Paris. Bedyrer han.

- Jeg skal aldri reise til det avdelingskontoret vårt igjen. Aldri.

- Jeg har aldri vært så glad for å se Oslo som nå. Først satt jeg på en buss i fem timer til Narvik, så 18 timer på tog til Gävle, fem nye timer til Örebro, og på vei derfra og hit kjørte jeg forbi Mysen. Der bor jeg, så det var jo litt dumt at jeg ikke kunne stoppe. Det skal bli godt å komme hjem og ta en dusj. Og pusse tenner. Og spise.

Glade passasjerer
Til tross for null flyvninger inn og ut av Oslo Lufthavn Gardermoen fredag gikk altså flytoget med vanlige lørdagsruter.

- Det har vært overraskende mange som har tatt flytoget i dag. En del er på jobb der, mange skal hente bilene sine. Mange spør også hvor lenge det varer før flyene er i gang igjen, men jeg er ikke mannen til å vurdere vulkanforholdene på Island, sier servicevekter Gard Kjestad.

Også oppe i avgangshallen er stemningen munter.

- Dette er ikke de vanlige pendlerne. Folk som kommer nå er bare glad for å kunne komme seg fram, sier salg- og servicevert Tove Pedersen.

FULLBOOKET: Mange forsøker å ta buss til Danmark eller Tyskland, og satser på å komme seg videre derfra, sier Yuksil Karademir i Swebus. Foto: Håkon Eikesdal
FULLBOOKET: Mange forsøker å ta buss til Danmark eller Tyskland, og satser på å komme seg videre derfra, sier Yuksil Karademir i Swebus. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Da Dagbladet møtte henne svarte hun på spørsmål fra de reisende, men mesteparten av dagen har hun solgt billetter.

- Eller, egentlig har jeg brukt mest tid på å lete etter billetter. For det begynner å bli få muligheter til å komme seg ned til kontinentet med tog i hvert fall. I helga er det ganske fullt, forteller hun.

Fullt også på busser
Samme situasjon er det også for bussene som går sørover i Sverige, til Danmark og til kontinentet. Også på Oslo bussterminal var det lengre køer enn vanlig fredag ettermiddag.

- Det meste er fullbooket, men vi har satt inn alt det vi kan av ekstra busser, sier Yuksil Karademir, som selger billetter for Swebus, som kjører til Sverige, Danmark, Tyskland og Praha.

- Mange forsøker å komme seg så langt ned som mulig, og satser på transport derfra.

Alvorlig for flyselskapene
I dag ble det åpnet for trafikk mellom Værnes og Stokmarknes i om lag seks timer. Værnes er nå stengt igjen. Noen flyplasser i Nord-Norge er fortsatt åpne.

En ny vurdering om hvilke som fortsatt skal holde stengt blir gjort klokka 20.00.

Situasjonen er alvorlig for flyselskapene, kommenterer markedsdirektør Åsta Bråten i Norwegian.

- Vi anslår at vi taper opp mot 10 millioner per dag. Det er mye penger, og situasjonen er ikke unik for oss. De fleste flyselskaper i Europa opplever store tap. Dette er en situasjon som har mye større omfang enn mange har forstått. Vi vet ikke hvilke konsekvenser dette vil få ennå. Vi er helt avhengige av hvilken vei vinden blåser, for å si det sånn.

TRYKK: Tove Pedersen, salg- og servicevert i NSB har merket et hardere trykk enn hva som er vanlig en fredag ettermiddag. Foto: Håkon Eikesdal
TRYKK: Tove Pedersen, salg- og servicevert i NSB har merket et hardere trykk enn hva som er vanlig en fredag ettermiddag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer