- Få dager skiller fosterne vi aborterer, fra de vi skal satse på og redde livet til

Norske jordmødre måtte abortere nesten seks måneder gamle friske fostere.

FEIL ABORT:  Abortloven slår fast at etter utgangen av attende svangerskapsuke kan et svangerskap ikke avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det. Etter ugangen av 22. svangerskapsuke kan et svangerskap ikke avbrytes med mindre fosteret ikke er levedyktig. Unntaket er hvis det er fare for mors liv og helse. Helsedirektoratet har nå slått fast at ti aborter fram til 1. desember 2011 har vært i strid med regelverket. Foto: Sverre Chr. Jarild / Tidsskrift for jordmødre
FEIL ABORT: Abortloven slår fast at etter utgangen av attende svangerskapsuke kan et svangerskap ikke avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det. Etter ugangen av 22. svangerskapsuke kan et svangerskap ikke avbrytes med mindre fosteret ikke er levedyktig. Unntaket er hvis det er fare for mors liv og helse. Helsedirektoratet har nå slått fast at ti aborter fram til 1. desember 2011 har vært i strid med regelverket. Foto: Sverre Chr. Jarild / Tidsskrift for jordmødre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klagenemnda for senaborter har sagt ja til ti aborter som aldri skulle ha funnet sted etter abortregelverket, ifølge Helsedirektoratet. 

Dette kom fram etter at jordmødre ved Oslo universitetssykehus først varslet sine ledere om at de hadde gjort aborter av tilsynelatende friske fostre etter svangerskapsuke 22 i mai i fjor.

Disse fostrtne var like store som for tidlig, nyfødte barn, som de ansatte i andre rom prøver å redde. 

- For oss var det viktigste å avklare praksisen. Det å jobbe i et felt som omhandler liv og død er krevende, og dette var tilsynelatende friske barn som ble abortert seint, sier seksjonsleder og jordmor ved fødeavdelingen på Rikshospitalet, Bente Rønnes til Dagbladet.

Noen aborterte fostre levde opptil 90 minutter før det døde. «Vi ber dere om at det var siste gangen vi eller noen av våre kolleger må oppleve noe lignende», skrev jordmødrene i brevet, ifølge NRK.

Nesten seks måneder En kvinne kan fritt abortere fram til 12. uke i svangerskapet. Etter dette må aborter avgjøres i en uavhengig abortnemd, og dersom kvinnen får avlsag, går saken automatisk til behandling i en sentral abortklegenemd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer