- Få dager unna et «fullstendig blodbad»

I dag ble den politiske meklingen i Egypt utsatt, nå frykter senator John McCain konsekvensene.

 URO:  Frontene mellom den midlertidige regjeringen som ble satt inn 3. juli, og Det muslimske brorskapet, som har holdt de to protestleirene gående i mer enn en måned uten å løse dem opp, er fortsatt bestemte og faretruende. Foto: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE.
URO: Frontene mellom den midlertidige regjeringen som ble satt inn 3. juli, og Det muslimske brorskapet, som har holdt de to protestleirene gående i mer enn en måned uten å løse dem opp, er fortsatt bestemte og faretruende. Foto: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frontene mellom den midlertidige regjeringen som ble satt inn 3. juli, og Det muslimske brorskapet, som har holdt de to protestleirene gående i mer enn en måned uten å løse dem opp, er fortsatt bestemte og faretruende.

Regjeringen som sitter på de militæres nåde har i mer enn en uke lovet å fjerne Mursi-tilhengerne fra områdene ved Rabaa-moskeen, der flere tusen har slått leir siden kuppet for en måned siden.

Ikke lyktes med mekling Tidligere i dag ble det kjent at Egypts president avslutter den politiske meklingen og at de ikke har lyktes å mekle fram en løsning.

«Fasen med diplomatisk innsats tar slutt i dag», het det i en en offisiell uttalelse fra Mansours kontor onsdag. «Innsatsen har ikke gitt de resultatene det var håp om», het det videre om arbeidet der diplomater fra USA, EU, Qatar og De forente arabiske emirater har deltatt.

Egypts ledende muslimske lærested al-Azhar kaller sammen til møte neste uke om den politiske krisen i landet.

- Det finnes visse initiativer som kan danne grunnlag for nasjonal forsoning, sa en ikke navngitt talsmann for al-Azhar ifølge nyhetsbyrået MENA onsdag.

Mursis tilhengere har på sin side lovet å demonstrere til deres mann slipper fri.

- Et millitærkupp Tirsdag sa de amerikanske senatorene John McCain og Linsdsey Graham at de betrakter fjerningen av Morsi for å være et militærkupp.

McCain tror at de egyptiske demonstrantene kan ende opp i et «fullstendig blodbad» i de kommende dagene dersom arbeidet med å finne en politisk løsning mislyktes.

- Disse folkene er bare dager eller uker unna et «fullstendig blodbad», sier McCain.

Innenriksminister Mohammed Ibrahim gikk før helgen ut med ordre til sine politi- og sikkerhetsstyrker om å fjerne demonstrantene i protestleirene uansett hva det måtte koste. Han kalte dem «en trussel mot rikets sikkerhet».

- USA press Mursi I sitt første intervju siden kuppet mot president Muhamed Mursi forrige måned, skal Egypts hærsjef Abdel Fattah al-Sisi ha kritisert USAs reaksjon kraftig, og anklaget Obama-administrasjonen for å ignorere den egyptiske folkeviljen.

- Du har forlatt egypterne. Du snudde ryggen til egypterne, og de vil ikke glemme det, sa Abdel Fattah al-Sisi, ifølge Washington Post, før han henvendte seg til den amerikanske regjeringen og spurte om de ville fortsette å snu ryggen til egypterne.

Hærsjefen skal også ha oppfordret USA til å presse Mursis tilhengere til å avslutte sine demonstrasjoner.

 BEKYMRET:  Senator John McCain tror at de egyptiske demonstrantene kan ende opp i et «fullstendig blodbad» i de kommende dagene dersom arbeidet med å finne en politisk løsning mislyktes. Foto: SCANPIX.
BEKYMRET: Senator John McCain tror at de egyptiske demonstrantene kan ende opp i et «fullstendig blodbad» i de kommende dagene dersom arbeidet med å finne en politisk løsning mislyktes. Foto: SCANPIX. Vis mer