-  Få deg jobb, eller bli ufør

Regjeringens velferdsmelding er en storoffensiv for å få flere i arbeid. Den voksne befolkning deles grovt sett i to grupper, de som er eller kan komme i arbeid - og de uføre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

-  Regjeringens velferdsmelding er en ny måte å tenke tiltak på, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Han har ingen klare beregninger på hvor kostbar reformen blir, men understreker at regjeringen ikke ønsker å spare penger. I åra framover må myndighetene satse maksimalt for å rette opp ubalansen i arbeidslivet.

Om lag 700 000 personer i arbeidsdyktig alder står utenfor yrkeslivet. På samme tid skriker næringslivet etter arbeidskraft, sier Hanssen.

Vil fjerne jungelen

Reformens hovedmål er å fjerne jungelen av tiltak og støtteordninger og erstatte det byråkratiske villnis med ett fast kontor, der klienter får hjelp til alt fra yrkesrettet attføring til arbeidsmarkedstiltak.

Gjennom den nye organiseringen ønsker også arbeids- og inkluderingsministeren å nå flere fattige.

-  Hovedvirkemiddelet i bekjempelsen av fattigdom, er arbeid. Og de som ikke greier å arbeide, skal raskere få uførepensjon, sier Hanssen.

Ny stønad

Fra 1. januar 2009 er det slutt på rehabiliteringspenger, attføringspenger eller midlertidig uførestønad. Fra da av heter støtteordningen enten tidsbegrenset inntektssikring eller uførestønad .

<b>REFORM:</b> 700 000 mennesker i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet. I regjeringens velferdsmelding presenterer arbeids- og administrasjonsminister Bjarne Håkon Hanssen en ny reform for å hente så mange som mulig fra sosialhjelp, attføring og uføretrygd til arbeidslivet. Foto: NINA HANSEN
REFORM: 700 000 mennesker i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet. I regjeringens velferdsmelding presenterer arbeids- og administrasjonsminister Bjarne Håkon Hanssen en ny reform for å hente så mange som mulig fra sosialhjelp, attføring og uføretrygd til arbeidslivet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Den tidsbegrensede inntektssikringen blir på 66 prosent av tidligere inntekt. Minsteytelsen blir på 1,8 G, altså nesten 9500 kroner per måned. Det blir også gitt et standardisert barnetillegg. De som trenger bostøtte på toppen av dette, skal få det, garanterer Bjarne Håkon Hanssen.

Taperne

Den tidsbegrensede inntektssikringen gis bare for en periode, og avvikles umiddelbart hvis brukeren bryter vilkårene.

-  Når vi gir folk en ytelse, stiller vi krav til aktivitet. Klienten undertegner en velferdskontrakt der han eller hun forplikter seg til å følge de tiltak som igangsettes, sier Hanssen.

De som bryter kontrakten mister støtten og henvises til økonomisk sosialhjelp, som fortsatt er samfunnets siste sikkerhetsnett.

Varig lønnstilskudd

Også de som blir uføretrygdet skal fristes tilbake til yrkeslivet. Det skjer med nyskapningen varig lønnstilskudd . Dette er penger den enkelte mottaker av uføretrygd kan tilby arbeidsgivere som lønnstilskudd, dersom man ønsker å prøve seg i arbeidslivet. Det nye tiltaket skal fases inn etter en forsøksperiode.

Stortingsmeldingen inneholder lite nytt om tiltak for å få flere funksjonshemmede ut i arbeid. Dette kommer regjeringen tilbake til i en annen melding.

Psykiatri og rus blir bare i liten grad berørt i velferdsmeldingen.Hva uføretrygdete får å rutte med, blir heller ikke klart før regjeringen legger fram en egen melding om dette.

Flaskehals

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen sier reformen er avhengig av at den såkalte Arbeids- og velferdsreformen (NAV) blir vellykket. Reformen går ut på at gårsdagens sosialkontor, trygdekontor og arbeidskontor slås sammen til ett kontor der man tar ansvar for alt fra arbeidsmarkedstiltak til uførespørsmål.

-  NAV-reformen er grunnmuren, og velferdsmeldingen er innholdet. Vi får ikke maksimalt ut av innholdet uten at de nye NAV-kontorene gjør jobben sin. Det vil for mange bety en stor omstilling fra det å terpe på regelverk til å gjøre noe praktisk for brukerne. En annen flaskehals i systemet er mangelen på arbeidsmarkedstiltak, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer