Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Få deler på barna ved skilsmisse

Få velger delt omsorg for barna når de skiller lag, oftest blir barna hos mor. Det lønner seg best økonomisk at en av foreldrene har hovedomsorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har ingen data som nøyaktig viser hvor mange foreldre som velger delt omsorg for barna sine ved skilsmisse. I en undersøkelse er andelen barn med delt bosted anslått til 8 prosent, i en annen er andelen anslått til 10 prosent.

- Likestillingen er nærmest kjørt rett i grøfta når det gjelder omsorgen for barn ved samlivsbrudd, mener SV-politiker Heikki Holmås.

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor flest barn sammen med moren når en av foreldrene har omsorgen. Andelen som har far som hovedomsorgsperson har endret seg lite fra 1989 (ca. 12,3 prosent) til 2002 (ca. 12,9 prosent).

SVs Holmås vil at flere fedre skal kunne få mer omsorg for barna ved samlivsbrudd. Stortingsrepresentanten tror at flere par ville valgt delt omsorg dersom man ikke tapte så mye økonomisk på det.

- Tap ved deling

I dag finnes det flere økonomiske støtteordninger som en som har hovedomsorgen for barn kan søke. Velger man delt omsorg, har ingen av foreldrene samme rettigheter.

- Vi vil likestille økonomisk delt omsorg med at en av foreldrene har hovedomsorgen. Det man sitter igjen med økonomisk, betyr enormt mye for mange ved en skilsmisse.

Spesielt mange enslige forsørgere sliter økonomisk. Når økonomi settes over hva som er best for barna, må vi politikere endre systemet, mener Holmås.

Foreningen 2 Foreldre bekrefter at økonomi er med på å skyve far vekk.

- Vi har sett mange saker der økonomi er direkte årsak til at den ene parten motsetter seg delt omsorg. Det koster mer å etablere to hjem, sier leder Rune Rækken.

Vil endre loven

SV vil endre lovgivningen og de offentlige ordningene for å unngå at foreldre taper penger hvis de inngår en avtale om felles omsorg, og fremmer disse forslagene i Stortinget under behandlingen av familiemeldingen i høst.

Begge foreldrene med felles/delt omsorg bør kunne bli vurdert for overgangsstønad. En ordning i dag forbeholdt en med hovedomsorgen.

- Bare 3,3 prosent av de 25470 personene med denne støtten i dag er menn, sier Holmås.

Muliggjøre bostøtte for begge foreldrene i familier med dårlig økonomi. I dag kan bare den forelderen barnet står folkeregistrert hos søke.

Automatisk barnetrygd til begge foreldrene med delt omsorg.

Vurdere skatteklasse 2 for foreldre med delt omsorg. Et alternativ er at foreldrene kan dele på personfradraget.

Fjerne paragrafen om vanlig samvær i barneloven.

- Hele barneloven legger opp til at en av foreldrene skal ha hovedansvaret, mener SVs Holmås.

Foreningen 2 Foreldre hilser endringer velkommen.

- Dagens system passet for 30- 40 år siden, da far ofte var den eneste i jobb utenfor hjemmet. I dag er ofte begge foreldrene i jobb, sier leder Rækken.