- Få endringer etter Snowden

E-tjenesten bekrefter nå at Snowden-lekkasjene ikke har ført til endringer i hvordan etterretningstjenestene jobber.

- FÅ FORANDRINGER:  Kjell Grandhagen mener Snowden-lekkasjene - dokumentene Edward Snowden (bildet) - ikke har ført til forandringer i hvordan de forskjellige lands E-tjenester jobber. Foto: AFP/WIKILEAKS
- FÅ FORANDRINGER: Kjell Grandhagen mener Snowden-lekkasjene - dokumentene Edward Snowden (bildet) - ikke har ført til forandringer i hvordan de forskjellige lands E-tjenester jobber. Foto: AFP/WIKILEAKS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under sitt årlige foredrag om etterretningssituasjonen, tok generalløytnant og sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, også opp Snowden-lekkasjene.

- Halvannet år etter Snowden-lekkasjene er tiden moden for å sette det som den gang framkom i et litt større perspektiv. Det er ikke min oppgave å forsvare hva ulike etterretningstjenester har gjort opp gjennom årene, og det er helt sikkert - i historiens lys - gjort en rekke feil, medga Grandhagen, før han fortsatte:

• Les hele foredraget her.

- Få endringer  - Min hovedobservasjon er likevel at Snowden-lekkasjene har resultert i svært få grunnleggende endringer i hvordan etterretningstjenester arbeider. Noen justeringer av lovgivning og oppgaver har funnet sted, men i all hovedsak fortsetter virksomheten som tidligere. Og grunnen til at det fortsetter er at de myndighetene som bestemmer i ulike land ønsker at det skal fortsette. Mens forsvarsbudsjettene er redusert i svært mange land, ser man mange steder en økning i etterretningsbudsjettene.

Grandhagen forklarer dette med at etterretning er avgjørende for nasjonenes sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer