- Få endringer etter Snowden

E-tjenesten bekrefter nå at Snowden-lekkasjene ikke har ført til endringer i hvordan etterretningstjenestene jobber.

- FÅ FORANDRINGER:  Kjell Grandhagen mener Snowden-lekkasjene - dokumentene Edward Snowden (bildet) - ikke har ført til forandringer i hvordan de forskjellige lands E-tjenester jobber. Foto: AFP/WIKILEAKS
- FÅ FORANDRINGER: Kjell Grandhagen mener Snowden-lekkasjene - dokumentene Edward Snowden (bildet) - ikke har ført til forandringer i hvordan de forskjellige lands E-tjenester jobber. Foto: AFP/WIKILEAKS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under sitt årlige foredrag om etterretningssituasjonen, tok generalløytnant og sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, også opp Snowden-lekkasjene.

- Halvannet år etter Snowden-lekkasjene er tiden moden for å sette det som den gang framkom i et litt større perspektiv. Det er ikke min oppgave å forsvare hva ulike etterretningstjenester har gjort opp gjennom årene, og det er helt sikkert - i historiens lys - gjort en rekke feil, medga Grandhagen, før han fortsatte:

• Les hele foredraget her.

- Få endringer  - Min hovedobservasjon er likevel at Snowden-lekkasjene har resultert i svært få grunnleggende endringer i hvordan etterretningstjenester arbeider. Noen justeringer av lovgivning og oppgaver har funnet sted, men i all hovedsak fortsetter virksomheten som tidligere. Og grunnen til at det fortsetter er at de myndighetene som bestemmer i ulike land ønsker at det skal fortsette. Mens forsvarsbudsjettene er redusert i svært mange land, ser man mange steder en økning i etterretningsbudsjettene.

Grandhagen forklarer dette med at etterretning er avgjørende for nasjonenes sikkerhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.