SKAL LEDE KOMMISJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg presenterte i dag Alexandra Bech Gjørv som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon på en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig tidligere i dag.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SKAL LEDE KOMMISJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg presenterte i dag Alexandra Bech Gjørv som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon på en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig tidligere i dag.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Få fakta på bordet, usminket og ærlig

Jens Stoltenbergs oppfordring til den nye kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Statsminister Jens Stoltenberg holdt tidligere idag pressekonferanse om den ny 22.juli-kommisjonen. Der ble det klart at kommisjonen skal ledes av advokat Alexandra Bech Gjørv fra Oslo.

Hun og kommisjonen skal granske terrorangrepet og omstendighetene rundt bomben i Oslo og massakeren på Utøya.

- Kommisjonens mandat er å kartlegge alle forhold. Få fakta på bordet, usminket og ærlig. Det har en verdi i seg selv, sa Stoltenberg før han leste opp kommisjonens sammensetning.

- For å komme videre som nasjon må vi vite alt som er mulig å vite. I tillegg til å avdekke fakta og analysere det som skjedde, blir kommisjonen bedt om å fremme forslag til forbedringer, sier Stoltenberg og legger til:

- Vi skal sikre den frie samtalen og vårt åpne samfunn på en tillitsfull måte.

- Ville gjerne bidra
Stoltenberg hadde følgende å si til den nye kommisjonslederen:

- Hele Norge ønsker at dere lykkes i å gi en samlet og helhetlig kunnskap om det som skjedde 22.juli. Jeg ønsker deg og kommisjonen lykke til, sa han.

- Jeg var i Trøndelag da jeg hørte den grufulle nyheten. Da tenkte jeg som mange andre har gjort, om jeg bare kunne bidra med noe. Derfor var det åpenbart at jeg ville si ja til å lede kommisjonen, forutsatt at jeg fikk støtte. Svaret måtte bli ja, til tross for at jeg vet det vil bli vanskelig, sa Gjørv under pressekonferansen i dag.

De andre medlemmene i kommisjonen er:
Forsker Ragnar Line Auglend fra Bergen, forsker og ambassadesekretær Laila Bokhari fra Oslo, Einar Skaarseth Enger fra Rakkestad, generalløytnant Torgeir Hagen fra Hamar, forhenværende politidirektør i København Hanne Bech Hansen, professor Guri Hjeltnes fra Oslo, avdelingsleder Linda Motrøen Paulsen fra Stavanger og fylkeslege Karin Straume, Vadsø.

Jurist-leder
Juristen Alexandra Bech Gjørv (45) er oppnevnt som leder av regjeringens 22. juli-kommisjon.

Fra 1993 til 2010 har Alexandra Bech Gjørv hatt ledende stillinger i Hydro og senere Statoil, sist som direktør for fornybar energi. Hun har også sittet i ledelsen i Hydros bildelvirksomhet, vært direksjonssekretær for konsernet og jurist ved Hydros juridiske kontor i New York.

I fjor ble Gjørv partner i advokatfirmaet Hjort. Hun er nestleder i NRKs styre og sitter i styret til Norske Skog, men har ingen kjent politisk tilknytning. Gjørv har også vært styremedlem i Schibsted og stiftelsen SINTEF.

Frp ville ikke godkjenne
Nesten alle opposisjonspartiene på Stortinget har godkjent kommisjonens sammensetning før den oppnevnes av Kongen i statsråd i dag. Frp har valgt å ta kommisjonens sammensetning til orientering.

- I samfråd med de øvrige partilederne på Stortinget, har vi tatt hensyn til synspunkter og innspill fra de øvrige partiene, sa statsministeren og la til:

- Frp har valgt å ta forslaget til orientering.

Fryktet inhabilitet
Frp-leder Siv Jensen var en av dem som tidligere i uken stilte spørsmål ved hvorfor Stortinget ikke var blitt tatt med på råd mens regjeringen utarbeidet mandatet og navnelisten over ønskede medlemmer, skrev NTB tidligere i dag.

En samlet opposisjon var ikke fornøyd med at regjeringen først skal ha ønsket den nyutnevnte høyesterettsdommeren Aage Thor Falkanger som leder av kommisjonen. Grunnen skal ha vært frykten for å rokke ved Høyesteretts habilitet, dersom straffesaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik skulle bli anket til Høyesterett.

SKAL GRANSKES: I dag utnevner statsministeren en kommisjon som skal granske terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SKAL GRANSKES: I dag utnevner statsministeren en kommisjon som skal granske terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer