-Få fond vil bli rammet

Mens spekulantene har solgt unna IT-aksjer i frykt for børsfall, sitter folk flest der med penger i AMS og fond. Hva skjer nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den nye økonomien» har det blitt kalt, hypen rundt IT-selskaper og deres aksjer. Selskaper med liten eller ingen reell verdi, har solgt aksjer på forventninger og forhåpninger om fremtidige verdiskapninger. Boblen måtte sprekke.

- Mange av de litt proffe har forutsatt fall og tatt ut gevinster av aksjene sine de siste ukene. Boblen måtte sprekke, det har ligget i kortene, sier forfatter av «Pengeboka», Otto Risanger, til Dagbladet :på nettet.

- Hva skjer med pengene vi har i fond og AMS nå?

- Det vil variere voldsomt. Veldig få fond har investert i IT. De fleste «folkefondene» har satt pengene i mer tradisjonelle selskaper i industri og handel. Den vanlige AMS-sparer kan nok slappe av, sier Risanger.

Hva med kunst?

I og med at børsen har steget jevnt og trutt de siste årene, mener han de fleste AMS-sparere har litt å gå på. Har du investert det siste året, kan du risikere at verdiene faller noe.

- De som tenker: «Mister jeg pengene mine nå?» kan nok lene seg tilbake og slappe av. Det aller beste er å sitte mest mulig rolig.

- Hva med de mange «vanlige» menneskene som har kastet seg på bølgen og driver som hobbyspekulanter?

- De nye spekulantene må ta et valg som de profesjonelle tar hele tida: Man må enten gamble på at ting vil stabilisere seg, eller være villig til å ta et tap.

Hva som er fasiten om én uke, én måned eller ett år, er det ingen som tør å forutse.

Som Risanger sier:

- Børsen er en tombola.

Og mens børsene verden over åpner til en svart mandag, kan Aftonbladet melde om at verdien på kunst og antikviteter stiger bratt. Ifølge den svenske avisa har verdien på kunst gått nesten rett opp siden 1992.