<strong>VIL HA KAMP:</strong> Flere sentrale tillitsvalgte mener at Audun Lysbakken (t.v.) må få kamp om ledervervet. Blant annet fra Heikki Holmås. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
VIL HA KAMP: Flere sentrale tillitsvalgte mener at Audun Lysbakken (t.v.) må få kamp om ledervervet. Blant annet fra Heikki Holmås. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Få Heikki til å stille

Lokale SVere ber valgkomiteen finne en annen leder enn Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at Audun Lysbakken trakk seg som statsråd på grunn av Jenteforsvarsaken, papirrotet i BLD og den omstridte Reform-tildelingen, mener flere SV'ere at valgkomiteen nå må gå ut og finne en annen lederkandidat til å ta over etter Kristin Halvorsen.

- Jeg spør meg selv om han er rett mann til å lede partiet nå når vi skal inn i et nytt valg om halvannet år.

Det sier Hilde Rønningsen, gruppeleder for SV i Rana. Hun har lenge ønsket seg Heikki Holmås som leder av SV.

Hun er ikke alene. I går kunne Dagbladet fortelle at et flertall av SVs tillitsvalgte - 51, 6 prosent - etterlyser flere kandidater. Godt over en tredjedel - 37,1 prosent - av landsmøtedelegatene, som samles til helga mener det samme.

- For partiets beste Rønningsen er en av landsmøtedelegatene som nå ber valgkomiteen finne alternative lederkandidater.

<strong>VIL HA OMKAMP:</strong> Torsdag gikk også Gunhild Johansen, SVs gruppeleder i Tromsø, og tidligere statssekretær Pål Julius Skogholt (bildet) ut mot SV-ledelsens støtte til Lysbakken. 
Foto: KJELL INGE SØREIDE/SCANPIX
VIL HA OMKAMP: Torsdag gikk også Gunhild Johansen, SVs gruppeleder i Tromsø, og tidligere statssekretær Pål Julius Skogholt (bildet) ut mot SV-ledelsens støtte til Lysbakken. Foto: KJELL INGE SØREIDE/SCANPIX Vis mer

- Til nå har både Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell avvist tvert at de ikke stiller opp mot Audun Lysbakken. Hva har dere tenkt å gjøre for å få Holmås til å stille?

- Her har valgkomiteen en oppgave å gjøre. For partiets beste. Vi er nødt til å ha en leder som sitter i regjering, sier hun til Dagbladet.

- Vil stille benkeforslag Rønningsen har flere med seg. Torsdag gikk også Gunhild Johansen, SVs gruppeleder i Tromsø, og tidligere statssekretær Pål Julius Skogholt ut mot SV-ledelsens støtte til Lysbakken.

- Partiet har behov for å få bred tillit blant folk. Vi ligger langt nede. Da bør vi ha en leder som ikke må slite med det som har skjedd nå, sa SVs gruppeleder i Akershus, Ruth Solveig Birkeland til TV 2 i går og får støtte fra landsstyrerepresentant Unni Wærstad.

Flere av landsmøtedelegatene vurderer nå å stille benkeforslag. Blant disse er Iren Marie Luther, lokallagsleder i Vestre Aker SV i Oslo.

- DEMOKRATISK PARTI - Vi snakker om et veldig demokratisk parti. Det er helt normal prosedyre å stille motkandidater. Det må være greit, sier Lysbakken-tilhenger, mangeårig statsråd og tidligere SV-leder, Erik Solheim. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- DEMOKRATISK PARTI - Vi snakker om et veldig demokratisk parti. Det er helt normal prosedyre å stille motkandidater. Det må være greit, sier Lysbakken-tilhenger, mangeårig statsråd og tidligere SV-leder, Erik Solheim. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Om det blir meg som gjør det eller noen andre, er usikkert. Men jeg er ganske sikker på at et benkeforslag vil komme. Det er i hvert fall planen, sier hun.

- Mange henvendelser Heikki Holmås sin støttespiller i den forberedende valgkomiteen, Kjersti Markusson, sier til Dagbladet at hun har fått mange innspill til benkeforslag fra fjern og nær det siste halvannet døgn.

- Men jeg har sagt tilbake at da må de få kandidatene selv til å stå fram. Vi kan ikke ha valg på hemmelig leder. Det kan ikke kommet et forslag fem over tolv på lørdag, sier hun.

Landsstyrerepresentanten Lars Egeland tror ikke det bare er Lysbakken-motstandere blant dem som vil ha flere lederkandidater.

- Noen mener at Audun bør utsettes for konkurranse. De finner du også blant de som vil støtte Auduns kandidatur. Selv mener jeg det er helt greit å klappe inn Audun.

- Demokratisk parti Flere sentrale SV'ere mener nå at partiet og Audun Lysbakken må tåle lederdiskusjonen på landsmøtet til helga.

<strong>KLAPPER INN AUDUN:</strong> - Noen mener at Audun bør utsettes for konkurranse. De finner du også blant de som vil støtte Auduns kandidatur. Selv mener jeg det er helt greit å klappe inn Audun, sier SVs Lars Egeland. Foto: SV
KLAPPER INN AUDUN: - Noen mener at Audun bør utsettes for konkurranse. De finner du også blant de som vil støtte Auduns kandidatur. Selv mener jeg det er helt greit å klappe inn Audun, sier SVs Lars Egeland. Foto: SV Vis mer

- Vi snakker om et veldig demokratisk parti. Det er helt normal prosedyre å stille motkandidater. Det må være greit, sier Lysbakken-tilhenger, mangeårig statsråd og tidligere SV-leder, Erik Solheim.

- Audun har fortsatt bred støtte i partiet. Jeg tenker at SV flere ganger har vist at vi kan ha friske debatter i nedgang og samtidig få til samling i bånn, sier Solheim.

Også Solheims tidligere erkerival, Hallgeir Langeland, må si seg enig:

- Det er bare bra med bevegelse på grasrota. Det ville vært skummelt om det var helt stille. Vi er jo ikke noe stalinistisk parti.

- Bare en kandidat SVs kommende nestleder, Inga Marte Thorkildsen, tar den gryende misnøyen med fatning.

<strong>MANGE BENKEFORSLAG:</strong> Heikki Holmås sin støttespiller i den forberedende valgkomiteen, Kjersti Markusson, sier til Dagbladet at hun har fått mange innspill til benkeforslag fra fjern og nær det siste halvannet døgn.
MANGE BENKEFORSLAG: Heikki Holmås sin støttespiller i den forberedende valgkomiteen, Kjersti Markusson, sier til Dagbladet at hun har fått mange innspill til benkeforslag fra fjern og nær det siste halvannet døgn. Vis mer

- Jeg har forståelse for at det er en del medlemmer som nå er utrygge. Men samtidig er det viktig at man respekterer de signalene som kommer fra oss som ikke ønsker å stille: Det er ingen andre enn Lysbakken som er villige til å stille.

<strong>- IKKE STALINIST:</strong> - Det er bare bra med bevegelse på grasrota. Det ville vært skummelt om det var helt stille. Vi er jo ikke noe stalinistisk parti, sier SVs Hallgeir Langeland. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
- IKKE STALINIST: - Det er bare bra med bevegelse på grasrota. Det ville vært skummelt om det var helt stille. Vi er jo ikke noe stalinistisk parti, sier SVs Hallgeir Langeland. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer