«Få henne til å spille teater og si at hun ikke kan. La henne ikke bevege på seg»

Neste uke starter Sveriges lengste og dyreste rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 27. mars starter det som betegnes som den lengste og den dyreste rettssaken i svensk historie. Det er satt av 142 dager til rettsforhandlingene - hvilket innebærer at saken først vil være ferdig i juni 2016.

32 personer står tiltalt, og etterforskningsmaterialet, som ble frigitt i går, består av flere tusen sider.

Dette er saken De tiltalte er ansatte, assistenter og brukere ved et hjemmetjeneste-firma i den svenske byen Södertälje, skriver DN.se.

De er mistenkt for blant annet å ha lurt kommunen til å bevilge hjemmetjenesten midler til brukerne, som de ikke har hatt behov for, samt å motta penger til arbeid som aldri er blitt gjennomført.

I etterforskningsmaterialet finnes mange opptak av avlyttede telefonsamtaler mellom personer i firmaets ledelse, samt mellom ledelsen og assistentene. Her instrueres assistentene til å sørge for at de eldre spiller og framstår som sykere enn de faktisk var, skriver DN.se.

«Få henne til å spille» Dette ble gjort i et forsøk på å få kommunen til å bevilge firmaet mer penger, mener politiet.

Utdrag fra en slik instruksjon siteres av DN.se, slik:

«Få henne til å spille teater og si at hun ikke kan. La henne ikke bevege på seg. La henne ligge og si at hun ikke kan reise seg. Om di ber henne reise seg skal hun svare: «Jeg kan ikke. Jeg har mye smerter», også skal hun vise at hun er trøtt».

(...)

«Om de merker at hun faktisk kan bevege seg, vil de inndra alt».

- Nekter straffskyld En av sjefenes advokat, Johan Eriksson, sier ifølge DN.se at klienten nekter straffskyld.

- Mer ønsker jeg ikke si nå, sier Eriksson.

Advokat Carl-Johan Malmberg, som forsvarer en av de andre sjefene sier at også hans klient nekter skyld.

- Man kan få inntrykk av at enkelte uttrykker seg vulgært i de avlyttede samtalene, om man leser det tatt ut av sin sammenheng. Men det finnes ingen innrømmelse om noe kriminelt fra min klient side, sier Malmberg.