- Få Hitler-planen på bordet!

- Dette er fenomenalt. En ren sensasjon, sier Norges høyest dekorerte krigskjempe, Gunnar «Kjakan» Sønsteby (83), til Dagbladet. Han ber om full åpenhet om saken, og at materialet må fram i lyset så snart som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønsteby sier til Dagbladet at han ikke ante at selveste «Operasjon Weserübung» er funnet.

- Dette er jo fabelaktig. Jeg hadde selv en gang noe som kan ha vært tilsvarende materiale i hendene, tilbake i 1942. Jeg sendte straks dokumentet fra meg til Stockholm, men har aldri hørt noe mer om det siden, sier Sønsteby til Dagbladet.

Han tror planen han hadde i hendene for snart 60 år siden, kan ha vært et tilsvarende dokument som det som nå er funnet. Sønsteby mener at materialet vil kaste nytt lys over okkupasjonen.

- Blant annet må vi kunne få svaret på en del av tabbene tyskerne gjorde, som for eksempel å seile rett inn i løvens hule med «Blücher». Vi husker hvordan det gikk, sier Sønsteby til Dagbladet.

- Sensasjon

Funnet skaper nå bølger i historikermiljøet i Norge. Okkupasjonshistoriker Lars Borgersrud sier dette om funnet:

- Det er en sensasjon når disse dokumentene endelig er dukket opp. Historikerne vil nå få en mulighet til å gjennomgå historien om angrepet på nytt, beretningene som til nå er gjort, bør vurderes på nytt. Det er svært viktig at dokumentene gjøres tilgjengelige for forskning så snart som mulig. Samtidig er det meget viktig at dokumentene holdes samlet i den rekkefølgen de ligger i.

Riksarkivar John Herstad støtter prinsipielt ønsket om full offentlighet i denne saken. Selv har han ikke sett dokumentene ennå. I går befant de seg fremdeles forseglet på Forsvarsmuseet, men skal nå være på vei til Riksarkivet, ifølge politiadvokat Hans Tore Høviskeland.

Herstad kan ikke si når innholdet i dokumentene kan offentliggjøres. Først skal en fastsatt konserveringsprosedyre følges og personvernhensyn vurderes.

- I prinsippet skulle det ikke være noe i veien for at materialet gjøres tilgjengelig relativt snart.

- Dette er en kjempesak. Historikerne må få innsyn i materialet så fort som mulig, sier Herstad til Dagbladet. Tidligere stortingsrepresentant, medlem av både Forsvarskommisjonen og Lund-kommisjonen, Stein Ørnhøi, sier til Dagbladet at han forutsetter at invasjonsplanen blir offentliggjort straks.

- Dette er et viktig funn, og det begås en alvorlig feil dersom det ikke gjøres tilgjengelig for allmennheten, sier Ørnhøi.