Få i gang EU-debatten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Adventstida har så langt vært preget av flere tilløp til en ny debatt om norsk EU-medlemskap. Det er lovende, ikke minst fordi norsk innenrikspolitikk går på tomgang, med få eller ingen motsetninger som er egnet til å vekke engasjement i en slumrende befolkning. Ingen ting er bedre for et demokrati enn temaer som får folk til å argumentere seg imellom og som får velgerne til å lytte til sine politikere. Om det er godt for alle partier, og taktisk ulempe i en kamp om regjeringsmakt, må være underordnet.
  • Markeringen av at det nå har gått fem år siden folkeavstemningen, har selvsagt vært en viktig foranledning for den nye diskusjonen. Det samme gjelder endringene i det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i Nato og EU. Men en slik debatt vil lett forstumme hvis ikke toneangivende krefter ser seg tjent med den. Likevel taler mye for at EU-spørsmålet igjen bør bli et permanent innslag i norsk politikk.
  • De siste års akselererende tempo i internasjonaliseringen og dens innvirkning på rentenivå og arbeidsplasser, har økt erkjennelsen av at politikk og økonomi er grenseoverskridende. Gjennom EØS-avtalen har Norge i praksis vært økonomisk medlem av EU i snart seks år, riktignok et medlem uten stemmerett. Vi har dessuten i over to år hatt en nei-regjering uten at tempoet i EU-tilpasningen er blitt mindre. Samtidig innleder EU forhandlinger med en rekke nye søkerland. Det vil trolig gi EU et helt annet preg enn den rikmannsklubben som startet det hele.
  • Når det likevel vil ta tid før debatten får temperatur, har det sammenheng med taktiske innenrikspolitiske vurderinger foran neste stortingsvalg. Ap-ledelsen frykter uro, velgerflukt og mobilisering av gamle allianser. Sp-ledelsen tror regjeringssamarbeidet blir vanskeligere hvis spørsmålet blir satt på spissen. Venstre vil ha en forsiktig debatt for å øke kunnskapsnivået, men er blitt splittet på spørsmålet før. SV og KrF har heller ingen bråhast, selv om det siver ut kjetterske tanker. Det er derfor et bastant flertall for fortsatt forsiktig modningsprosess - i hvert fall til over valget.