Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Få i hus det du trenger før det blir mørkt i kveld

Stor fare for strømløse hus og blokkerte veier i morgen, advarer meteorologene. Klokka 22 i kveld blir det verst.

 HILDE RAMMER HARDT:  Klokka 22 i kveld kommer de verste bølgene og vindkast. Grafisk illustrasjon: Meteorologisk institutt.
HILDE RAMMER HARDT: Klokka 22 i kveld kommer de verste bølgene og vindkast. Grafisk illustrasjon: Meteorologisk institutt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt og Vervarslinga for Vestlandet varsler i formiddag at ekstremværet Hilde kan treffe enda hardere i kveld langs kysten av Trøndelag-fylkene og Helgeland enn prognosene som ble lagd i går.

Har du bilder? Send til 2400@db.no.

- Kraftige og plutselig plutselige vindkast kan ramme hardt også i innlandet et godt stykke fra kysten. Når folk våkner søndag morgen vil uværet være over, men alle i dette området må være forberedt på at de kan våkne til en strømløs søndag og være uten muligheter til å kjøre noe sted for trær som ligger over veien.

- Så vårt råd til alle som bor utsatt til er å bruke tiden godt fram til det blir mørkt i ettermiddag. Hvis det er noe du må ha i et strømløst hus i morgen, så kjør avgårde og fiks det nå, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.

Nordlys melder i formiddag at store deler av Tromsø kommune er uten strøm.

Sterk storm er nest høyeste grad på meteorologene vindskala. Bare orkan er sterkere.
20 meters bølger Og når meteorologene varsler  «signifikant bølgehøyde» på 13 - 15 meter, betyr det at bølgene kan komme opp i 20 meter.

På meteorolog-språket betyr «signifikant» i denne sammenhengen to tredels gjennomsnitt av de forventede bølgehøydene.

- Vi tør ikke sette noen nærmere bestemt grense for hvor langt sør på kysten Hilde vil starte og hvor langt nord på Helgeland folk kan være trygge. Men vi vet at ekstremværet vil treffe hardest og mest massivt i grensetraktene mellom Nordland og Nord-Trøndelag.

Klokka 22 - Det vil skje mellom 21 og 24, og vi vet at den aller hardeste trykken vil komme klokka 22 sammen med flo, sier vakthavende meteorolog.

Og han nevner byer og tettsteder som risikerer å bli spesielt utsatt: Brønnøysund, Namsos, Rørvik, Snåsa, Hattfjelldal og Sandnesjøen.

Meteorologen advarer folk langs kysten mot å oppsøke spenning i kveld.

- Det er nok mange som tenker på å gå ut i fjæra for å komme tettest mulig på værfenomenet. Men ikke gjør det, du kan bli skylt på havet, advarer Geir Otto Fagerlid ved Vervarslinga for Vestlandet.

Flom fra Hordaland til Nordland
Kysten fra Hordaland til Nordland kan bli rammet av flom lørdag.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE ) sendte i formiddag ut flomvarsel for fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland.I disse fylkene gjelder aktsomhetsgrad 2, noe som innebærer raskt økende vannføring som kan føre til lokale oversvømmelser. Det kan gi store problemer og flomskader lokalt.

For Nordland gjelder varselet også søndag. I de andre fylkene gjelder det kun lørdag, melder NTB.

57 veistrekninger stengt
Lørdag formiddag var 57 veistrekninger og ferjesamband allerede stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras.

Statens vegvesen melder om svært mange stengte veistrekninger.

I Stryn i Sogn og Fjordane har det gått steinras som stenger riksvei 15. I samme fylke har det også gått snøras som lørdag formiddag stengte fylkesvei 13 i Balestrand og på Gaularfjell.

Det er også flere andre fylkesveier i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Trøndelag som er stengt på grunn av jord- eller steinras.Flom var årsaken til en stengning av fylkesvei 362 mellom Arasvik og Mjosundbrua i Møre og Romsdal.

En lang rekke ferjesamband langs hele kysten er stengt på grunn av den sterke vinden.Flere fjelloverganger, som Valdresflya og fylkesvei 55 over Sognefjellet ble stengt på grunn av det dårlige været.

I Finnmark er E6 og E69 stengt flere steder på grunn av sterk vind.I Troms gikk det et snøras ved Holmbukt, som stengte veien på strekningen Rennelv-Fornes, melder NTB.

Stopper Hurtigruten
Hurtigruten innstiller en rekke avganger for å unngå å være til sjøs når ekstremværet Hilde raser inn over kysten. Trafikken tas opp igjen først når uværet har lagt seg.

— Det har nesten aldri skjedd. Det er jo uvanlig at man får uvær som treffer hele kysten på en gang, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til NRK.

- Ubehagelige opplevelser Flere passasjerer fortalte allerede fredag om ubehagelige opplevelser på sjøen. Lørdag tok rederiet beslutningen om å innstille alle avganger på rutene mellom Trondheim og Finnsnes, Bergen og Ålesund, Tromsø og Kirkenes og mellom Honningsvåg, Kirkenes og Hammerfest i minst ett døgn.

— Vi kansellerer på grunn av uværet. Dette er en beslutning som er tatt av våre kapteiner, og sikkerheten kommer alltid først, sier Bjørnflaten, ifølge NTB.

Flesteparten av skipene vil ikke være i rute igjen før til uka, ifølge trafikkinformasjonen på Hurtigrutens nettsider.